Удружење гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ наводи да подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против једног од најчаснијих официра ВРС - генерала Миломира Савчића представља наставак организоване хајке против српских бораца који су бранили свој народ и вековна огњишта.


- С обзиром на недавно подизање оптужнице против Савчићевог претходника на месту председника Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Пантелије Ћургуза, као и низ већ неправедно донесених пресуда против српских бораца који данас служе казне у БиХ и целом свету, сматрамо да је ово само наставак организоване хајке и против ВРС коју желе да прикажу као злочиначку организацију - наводи се у саопштењу.


Гардисти сматрају да је непримерено понашање, како наводе, такозваног Тужилаштва и Суда БиХ, који излазе из оквира правде и подижу оптужнице, хапсе и пресуђују све који су бранили српски народ, а само спорадично припаднике осталих народа.


- Сведоци смо да се данас славе као хероји ратни злочинци из реда осталих народа упркос многобројним доказима о систематском прогону, злостављању и убијању на десетине хиљада припадника српског народа. Подизање ове оптужнице пред сами дочек Нове године показује да је она заснована на лажним доказима и да је жеља да се сакрије од очију јавности - навди се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подигнута оптужница против председника БОРС Миломира Савчића


Удржење позива све народне посланике, извршну и законодавну власт да почну одлучније штитити виталних интереса српског народа.


- Јер, наш непријатељ своје оркестриране нападе делимично заснива и на нашој неслози - напомињу из Удружења гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске.


Ово удружење пружа пуну подршку свим неправедно оптуженим и пресуђеним борцима ВРС, као и генералу Савчићу, који је у најтежим временима стао на чело наше братске јединице, 65. Заштитног моторизованог пука ВРС, и у складу са Женевском конвенцијом на частан начин бранио свој народ.


Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Савчића због, како је наведено, "помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници".


(rtrs.tv)