За изградњу дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици за децу и младе са потешкоћама у развоју у протеклих годину дана прикупљено је 105.000 евра захваљујући хуманитарним акцијама Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, те донацијама Владе Републике Српске, општина и градова, предузећа, школа и хуманих људи у Српској.


Председник Одбора Милорад Арлов рекао је Срни да је за плац за градњу сакупљено 34.000 евра, за грађевинску дозволу 11.000 евра, а извођача радова 60.000 евра.


Он је подсетио да је Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске пре годину дана у Звечану на другој хуманитарној седници донио одлуку и почео велики пројекат изградње Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици за више од 140 деце и младих са потешкоћама у развоју са Космета, те да су у назив додали 9. јануар из велике захвалности према хуманој Републици Српској.


- Пројекат са земљиштем вредан укупно око 280.000 евра и корисног простора 714 метара квадратних стављен је под кров захваљујући Радошу Петровићу, власнику предузећа "Инвест 1980" Косовска Митровица које изводи радове. Он је у августу почео градњу не питајући када ће му бити плаћено и смањио је цену градње за 20 одсто или за око 43.000 евра од 216.000 евра колико је било потребно до усељења, што је велика помоћ - каже Арлов.


Он је додао да је Одбор добио потврду српске дијаспоре из Едмунтона у Канади да ће Српска православна црква и Коло српских сестара од 22. децембра ове до 27. јануара идуће године спровести акцију прикупљања новчане помоћи за изградњу Дневног центра у Косовској Митровици.


- За завршетак овог пројекта, који је један од приоритетних, потребно је још око 130.000 евра. Наш план је да га покушамо завршити до Преображења Господњег - 19. августа и да га предамо деци и младима са потешкоћама у развоју и Удружењу родитеља "Подржи ме" које окупља 144 породице. Ово ће бити њихова друга кућа и први дневни центар оваквог типа на Косову и Метохији - навео је Арлов.


Он је подсетио на обећање Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију да ће помоћи завршетак изградње и опремање центра.


- Колико су важни ови пројекти показује велика акција председнице Републике Српске Жељке Цвијановић за изградњу дневних центара у Бањалуци и Требињу и посвећеност овој категорији деце и младих - рекао је Арлов.


Он је позвао све људе који су у могућности да помогну једнократним донацијама или трајним налогом и подсетио да је код Нове банке отворен посебан рачун за изградњу Дневног центра "Подржи ме".


Арлов истиче да су у Одбору поносни на хуманост цијеле Републике Српске, а посебно на око 35.000 ученика и њихових наставника уз велику логистичку подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.


Прочитајте још: Током недеље детета помоћ за угрожене породице и децу у Српској


Он каже да је у хуманитарној акцији за изградњу дневног центра и у акцији "За дечији осмех на Косову и Метохији" у новембру и децембру учествовало 88 основних и средњих школа из Републике Српске које су прикупиле око 38.000 КМ.


- Од дела ових средстава у јануару ћемо обрадовати више од 1.000 српске деце на Косову и Метохији - рекао је Арлов.