ПОСЕБНА седница Народне скупштине Републике Српске одржана у понедељак, на којој су усвојени Закључци у вези са Информацијом о документу Програм реформи БиХ, остала је у сенци жестоких вређања, бацања застава НАТО, а кулминирала је сукобом Драгана Лукача, министра унутрашњих послова РС, и посланика опозиционог ПДП Драшка Станивуковића. Вербални сукоб министра и посланика је кулминирао тако што је министар Лукач ударио Станивуковића у главу.

После овог сукоба седница је прекинута па настављена и убрзо завршена уз присуство само два посланика опозиционог СДС, Дарка Бабаља и Небојше Вукановића. Закључци су тако пали у други план као и оптужбе опозиције да им је подваљен лажни документ са 21 страном док оригинал који је отишао у седиште НАТО у Брисел има 53 стране.

Прочитајте још - Драшко Станивуковић пуштен да се брани са слободе

Дан након седнице, министар Лукач је изјавио да има право да се брани.

- Не видим разлог да подносим оставку. Штитио сам себе и то ћу увек радити - поручио је Лукач. - Током обраћања српског члана председништва видели сте дивљаштво. Уништавала се државна својина ударцима по конзолама, микрофонима, видели смо неартикулисано драње које није примерено ни навијачким групама, а камоли посланицима. Станивуковић је стао испред мене, гурнуо ми микрофон. Не могу да дозволим да ме било ко угрожава на такав начин.

Он је претећи кренуо према мени, млатећи рукама. Не знам с којом намером прилази и одгурнуо сам га од себе, да ме не угрози. Шта да очекујем када ми неко тако прилази и уноси ми се у фацу? Да ли да очекујем да ме удари, а видим да руководство Скупштине не реагује. Ја никоме нећу дозволити да ме угрози на било ком месту.

Лукач "у клинчу" са Станивуковићем Фото РТВБН

С друге стране, посланик ПДП Драшко Станивуковић на питање новинара да ли осећа страх након сукоба са министром, каже:

- Рационално је да осећамо страх јер се ради о човеку који има полицију и војску. Али сам човек који има бунт и револт и стати нећу. Кад ми је Додик то добацивао и кад сам му пришао, био је као мали миш. Кад се упале камере, онда ућути. Са Додиком сам остао достојанствен - рекао је Станивуковић, те захвалио страначкој колегици Јелени Тривић, која је стала у његову одбрану. Рекао је и да ће пријавити Лукача.

- Лукач и ја ћемо да се боримо и кроз суд и тужилаштва. Ово више нема смисла. Гнусна је лаж да се бојао да нешто држим у руци и да ме је зато ударио. То није човек за министарство, него да живи у дивљини - изјавио је Станивуковић.