ДОБИТНИК Нобелове награде за књижевност за 2019. годину и инострани члан Академије наука и уметности Републике Српске (АНУРС) Петер Хандке требало би да посети Бањалуку за Дан победе - 9. маја наредне године, најавио је председник АНУРС Рајко Кузмановић.

На Дан победе, у Бањалуци ће бити одржана свечана академија на којој би требало да говори Хандке, уз представнике Академије, Андрићевог института и Републике Српске, речено је јуче на редовној, годишњој Скупштини Академије.

- Тиме желимо одати почаст Хандкеу, који је постао члан АНУРС 2008. године, пре него члан САНУ. Са Хандкеом одржавамо снажну везу, био нам је у посети 2013. године, а на вест да је добио Нобелову награду послали смо опширан телеграм, као и на дан пријема награде - изјавио је Кузмановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Био је заточеник Голог отока, остаће упамћен по култним филмовима "Валтер брани Сарајево" и "Мост" које су гледали милиони људи: Обележено сећање на Хајрудина Крвавца


Према његовим речима, Академија је поносна што је Хандке њен члан.

- Пратили смо како свет реагује на његов избор. Сматрамо да је знатно више оних који га подржавају и одају пуно признање Хандкеу него оних који су незадовољни - закључио је Кузмановић.