Посебна седница Народне скупштине Републике Српске почела је вечерас у Бањалуци, али је ситуација одмах на почетку дошла на границу инцидента.

Седница је заказана на захтев српског члана Председништва БиХ Милорада Додика са само једном тачком дневног реда - Информација о документу Програм реформи БиХ који је у новембру на ванредној седници усвојило Председништво БиХ, а који је данас, након формирања Савета министара БиХ послан у Брисел.

Посланици опозиције у скупштини Српске тврде да вечерас пред њима није оригинални документ Програм реформи БиХ.

У знак негодовања, све време покушавали су прекинути уводни говор српског члана Председништва БиХ Милорада Додика. Звиждали су, гласно негодовали, лупали о столове, те довикивали „подвала", „превара" и „издаја".

Додик је подвукао да Програм реформи БиХ не прејудуицира чланство БиХ у НАТО савез.

-То је врло важно, не прејудуицира чланство у НАТО - казао је Додик током говора којег су све време пратили узвици опозиције.

Додик је објаснио да се „радовао вечерашној скупштини, и да је очекивао озбиљан амбијент".

-Разумем да је све ово демкоратија. Поштујем њихов став, као и да нису гласали за Резолуцију о војној неутралности коју је донела скупштина РС, као и да су њихови министри у Савету министара БиХ урадили Акциони план на 156 страна. Моја улога је била незахвална. Дошао сам када је документ Акциони план био урађен и само се тражило да се усвоји на неком од нивоа – тврди Додик.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић је чак пришао говорници и Додику и покушао испред њега ставити заставицу НАТО савеза.

Међутим, српски члан Председништва БиХ је остао истрајан да објасни материјал који је достављен посланицима као материјал за данашњу седницу.