На годишњој Скупштини Академије наука и уметности Републике Српске /АНУРС/ данас би у Бањалуци, између осталог, требало да буде усвојена одлука о организацији посете иностраног члана Петера Хандкеа Српској поводом добијања овогодишње Нобелове награде за књижевност.

Хандке је изразио жељу да на пролеће посети Републику Српску, па ће Академија 9. маја наредне године организовати свечану академију на којој ће нобеловац одржати свечану беседу, саопштено је из АНУРС.

Осим представника културних и образовних институција из Републике Српске, предвиђено је да свечаној академији присуствују личности из политичког живота Републике Српске.

Хандке је у Бањалуци, на позив Академије, боравио од 12. до 14. октобра 2013. године и тада је изразио задовољство што је изабран за иностраног члана АНУРС.

На данашњкој Скупштини, након беседе председника АНУРС Рајка Кузмановића, требало би да буде усвојена информација о изради трећег тома Енциклопедије Републике Српске и изабран потпредседник АНУРС до краја текућег мандата.

На седници би требало да буде усвојен и средњорочни програм рада, као и програм рада, буџет и финансијски план за наредну годину, те утврђени коефицијенти за плате запослених у складу са одлуком Владе Републике Српске.

Прочитајте још: Хандке за Новости открио истину о пасошу СРЈ и држављанству

Скупштина ће бити одржана у Малој сали АНУРС са почетком у 12.00 часова.

У 11.30 часова биће одржана комеморативна седница поводом смрти потпредсједника АНУРС Љубомира Зуковића.

Зуковић, који је био и члан Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", преминуо је 19. октобра у Новом Саду у 83. години.

Академик Зуковић је био министар за образовање, науку и културу у првој Влади Српске Републике БиХ, те члан Сената Републике Српске.