Тужна судбина некадашњег дервентског гиганта: Отворен стечај у Унису

Н. ЂУРИЋ

среда, 18. 12. 2019. у 06:00

Тужна судбина некадашњег дервентског гиганта: Отворен стечај у Унису

Један од протеста радника "Униса" Фото Н. Ђурић

Руководство фабрике, има рок осам дана да се жали, међутим жалба не одлаже извршење

ОТВОРЕН је стечај у Фабрици цеви "Унис" у Дервенти, а решење Окружног привредног суда у Добоју већ је преузео предстечајни, а сада и дефинитивно стечајни управник Лазо Ђурђевић.

Он истиче да друга страна, тачније руководство фабрике, има рок осам дана да се жали, међутим жалба не одлаже извршење.

Радосава Милаковић, председница синдиката "Униса", каже да је апсурдно радовање радника да им фирма иде у стечај, али да је то једина каква-таква сламка спаса.

Прочитајте још - "Унис" на корак од стечаја!

- Доспели смо на те гране да нам је стечај једина узданица да, ипак, добијемо неку од својих више од 30 неисплаћених плата, да нам се повеже више од седам година неповезаног стажа. Очекујемо учешће и помоћ Владе РС кроз програм социјалног збрињавања радника - каже Милаковићева.

Захтев за стечај почетком године поднела је бањалучка Нова банка, као поверилац тог предузећа. Незванично, дуг "Униса" се процењује на чак пола милијарде марака.

ЧЕСТИ ПРОТЕСТИ

РАДНИЦИ су годинама често протестовали и захтевали од истражних органа и власти РС да се спречи пљачка и слом некада извозне узданице БиХ. Полиција је почетком године поднела тужилаштву пријаву против бившег генералног директора Милета Грујевског, за проневеру 3,5 милиона КМ.