Рудник из Приједора 920 дана без повреде на раду

Танјуг

14. 12. 2019. у 23:45

Рудник из Приједора 920 дана без повреде на раду

Фото Arcelormital

Рудник Арселор митал Приједор произвео је и продао милион и по тона руде у 2019. години

Рудник Арселор митал Приједор произвео је и продао милион и по тона руде у 2019. години.

Директор рудника Младен Јелача изјавио је да је рудник у Омарској, и поред свих проблема на светском тржишту, успео да произведе и прода око милион и по тона концентрата руде гвожђа и реализује шест милиона КМ инвестиција у побољшање оперативног сегмента рада, преноси Б92.нет.

"За идућу годину планирамо да произведемо 1,55 милиона тона, што ће свакако зависити од тржишних услова. Ако постоји чврста намера свих страна, рударство у Приједору има добру будућност", рекао је Јелача на свечаном годишњем пријему за госте и пословне партнере поводом Дана рудара и јубилеја 15 година постојања и рада ове компаније у Приједору.

Он је нагласио да је од 2004. године "Арселор Митал Приједор" произвео око 24 милиона тона концентрата руде гвожђа и уклонио више од 130 милиона тона отпада, уложио више од 120 милиона КМ у покретање производње на површинском копу Језеро и отварање површинског копа Бувач, набавку опреме и механизације, као и у инфраструктурне пројекте, преноси Цапитал.

"По основу плата и пореза исплатили смо око 285 милиона КМ, а према добављачима и пословним партнерима више од 1,1 милијарду КМ. Инвестирали смо више од четири милиона КМ кроз више од 420 пројеката у локалној заједници у разним областима. Радимо већ 920 дана без повреде на раду са око 800 запослених", додао је Јелача.

Обележавање Дана рудара и 15 година рада рудника "Арселор Митал Приједор" почело је дводневном акцијом добровољног давања крви, а настављено планинарским маршом "Рударска трансверзала".

Служен је парастос за погинуле и умрле раднике и уручени су сатови радницима који су навршили 20 година стажа.

За сутра је предвиђено традиционално рударско вече, за уторак 17. децембар рударске спортске игре, а програм се завршава 27. децембра доделом новогодишњих пакетића деци радника.

У бившој Југославији Дан рудара био је 21. децембар, а од оснивања Републике Српске Дан рудара је Света Варвара, заштитница рудара, која се слави 17. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације