НАКОН што су у петак лидери СДА, СББ и ДФ, Бакир Изетбеговић, Фахрудин Радончић и Жељко Комшић постигли договор о расподели бошњачких ресора у Савету министара БиХ, тиме су створени сви предуслови да се ова институција формира.

Председник СНСД и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик уверен је да Савет министара БиХ може бити формиран до 24. децембра, а најкасније до краја ове године.

Он је истакао да је у овом тренутку све јасно, и да је бошњачка страна дефинисала своја имена, а да су то урадили и српска и хрватска.

- Они ће већ у понедељак тражити провере, а након тога следи седница Заједничке комисије. Верујемо да се све може завршити до краја године - рекао је Додик.

Ипак, изненада се појавио проблем око именовања кадрова из РС, а коментаришући раскол у ДНС, иначе, СНСД-овом коалиционом партнеру, око њиховог кандидата за место министра за људска права и избеглице БиХ, Додик је казао да у тој странци очигледно постоје турбуленције.

Проблем је настао након што је ДНС на страначким органима за то место предложио Драшка Аћимовића, али је јуче посланик у Представничком дому БиХ из ДНС Ненад Нешић доставио Зорану Тегелтији име свог кандидата, а како сазнајемо у питању је Млађан Божовић из Источне Илиџе.

- Наши коалициони партнери су имали могућности да дају своје кандидате. Очигледно да постоје турбуленције у ДНС - рекао је Додик.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик о Сребреници: Каква је то истина која се брани законом


Мандатар за састав Савета министара БиХ Зоран Тегелтија је навео да ће у понедељак бити позната сва имена, да ће она бити упућена на проверу, али да остаје да се реши име кандидата из ДНС.

- Очекујемо да до понедељка утврде јединствен предлог за кандидата из реда осталих, који би укључивао и став Ненада Нешића, који има право гласа, како бисмо ишли са јединственим ставом и са девет гласова. СНСД је урадио све да гласови из РС буду јединствени, а губитак било којег појединца из српске репрезентације, био би велики губитак - казао је Тегелтија.


Марко Павић, Фото Д. Поздеровић

Марко Павић, председник ДНС, каже да органи ове странке неће поново разматрати имена за Савет министара БиХ.

- Кандидат ДНС за Савет министара БиХ је Драшко Аћимовић. Ту нема дилеме. Он је једногласно прихваћен на органима странке. Зоран Тегелтија, председавајући Савета министара БиХ, требало је већ да пошаље име Аћимовића на проверу. ДНС свој став неће мењати без обзира на то што се појављује други кандидат - истиче Павић.

Он додаје да очекује да СНСД прихвати предлог ДНС да Драшко Аћимовић буде министар за људска права и избеглице.


МИМО СТРАНКЕ

НА питање "Новости" да ли је разговарао са Ненадом Нешићем око његове иницијативе да на министарску позицију предложи Млађана Божовића и то мимо органа странка, Павић каже да јесте разговарао са Нешићем, али да он сваки дан мења став и даје другачије изјаве.