ВИСОКИ представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да се спрема закон о забрани негирања геноцида, а тај пропис, како је открио, ако треба, прогураће и коришћењем "бонских овлашћења". То значи да би пропис могао да наметне ако га не усвоје институције и упркос жестоком отпору Бањалуке.

Према незваничним информацијама, Инцко се спрема да овај план спроведе уочи обележавања 25-годишњице злочина у Сребреници. Он је у интервјуу за БХРТ рекао да се дешавају неке ствари које више нису подношљиве:

- Све више држава сматра да би требало опет користити "бонска овлашћења". Никад нисам имао подршке за то као сада. Ради се на закону о забрани негирања геноцида, који би, уколико га не донесе Парламент БиХ, могао бити наметнут. Сачекаћу неколико недеља, а у међувремену, људи у мом правном одељењу радиће на неким елементима тог закона. Мислим да је културолошки, морални и етички императив да се нешто такво уради, и БиХ би тада била као и друге земље које кажњавају негирање Холокауста.

Прочитајте још: Зеленски одговорио Путину: У Донбасу се неће десити Сребреница, ми поштујемо своје грађане

Претњу "бонским овлашћењима" су у Републици Српској назвали криминалним активностима, супротним међународном праву и Дејтонском споразуму.

- Ако се трагична дешавања у Сребреници, и то само над једним народом, морају бранити законима, поставља се питање каква је то онда истина и да ли би слична авантура прошла, рецимо, у Аустрији, или било којој демократској земљи Европе - изјавио је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

Он каже да потези које планира ОХР представљају најаву увођења вербалног деликта, као и примену антидејтонских и противзаконитих притисака:

- Да је Инцко заиста добронамеран, то је досад могао да покаже. Имао је толико година на располагању да, на пример, иницира експертизу дешавања на подручју Сребренице од 1992. до 1995, која би на непристрасан и на чињеницама заснован начин одговорила на питање шта се тамо дешавало. Увођење вербалног деликта, па још правним насиљем, сигурно није у духу европских вредности и достигнућа о којима Инцко воли да говори.

Председник Владе РС Радован Вишковић поручио је да не жели да се бави Инцком, али је закључио да је очигледно међународна заједница фрустрирана присуством Русије у Савету за спровођење мира у БиХ (ПИК).


ЗЕЛЕНСКИ: НЕЋЕ БИТИ ДРУГЕ СРЕБРЕНИЦЕ

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски изјавио је, одговарајући на став руског председника Владимира Путина да се у Донбасу може догодити "друга Сребреница" ако Кијев успостави контролу над границом са Русијом, да се то неће догодити јер је Украјина другачија земља, која поштује своје грађане:

- Ми смо другачији људи, слободни, демократски. Схватамо да тамо живе Украјинци. И поштујемо грађане Украјине. Неће бити никаквог масакра. Ми смо другачија влада. За нас је најбитнији људски живот.