Грађани Републике Српске за потпуну забрану рада недељом у трговинама

Novosti Online / Р.С.

11. 12. 2019. у 15:05

Грађани Републике Српске за потпуну забрану рада недељом у трговинама

Фото В. Трипић

Анкета која је спроведена у Републици Српској показала да је огромна већина или око 94 одсто за потпуну забрану рада недељом у трговинама
Анкета која је спроведена путем интернет сајта Савеза синдиката Републике Српске и путем странице на друштвеној мрежи Фејсбук, а у којој је гласало укупно 1.565 грађана, показало је да је огромна већина или око 94 одсто за потпуну забрану рада недељом у трговинама.


Горан Савановић, председник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске представио је данас резултате анкете „Рад недељом у трговини“, а која је показала да је за ограничење рада на прву смену свега 56 грађана или 3,58 одсто, док 33 грађана или 2,11 одсто сматра да рад недељом треба дозволити без ограничења.

Из синдиката су подсетили да је просечна плата запослених у трговини 711 КМ, те да у овај износ улази и топли оброк и превоз.

Синдикат од своје иницијативе да се рад недељом потпуно забрани или ограничи не одустаје. Чека се седница Председништва Савеза општина и градова РС и одлука о иницијативи синдиката, која би требала бити донесена половином овог месеца.

- Разлога да се не ради недељом је пуно – немогућност нормалног рада и функционисања, задовољења културних, друштвених, религијских и било којих других потреба, због великог одлива радне снаге у овој области и наше обавезе да помогнемо тим људима, синдикат је кренуо у ту актвиност - рекао је Горан Савановић.

Ђуро Амиџић, члан синдиката и радник Тржног центра „Меркатор“ Бањалука обратио се у име свих радника запослених у овој области и рекао да је физичи неиздрживо радити у трговини, посебно за жене, да су плате мале, није плаћен прековремени рад, као ни ноћни рад, радници су изложени психичким тортурама, а појавио се и велики број неквалификованих радника, јер квалификовани масовно напуштају Републику Српску.

Прочитајте још: "Запослени раде и по 60 сати седмично, а рачуна им се 40. То је робовски рад": Да ли ће заживети иницијатива да се трговинама забрани рад недељом?

- Тренутно немамо ни квалификоване пекаре, ни месаре, а опште незадовољство радника све више се шири. Наведени проблеми мање су изражени у трговинама где постоји синдикална организација, за разлику од оних где радници нису синдикално организовани – истакао је Амиџић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације