ПРВИ слепи студент из Републике Српске на Медицинском факултету у Новом Саду Наташа Арсеновић (20), из Добоја, учествовала је недавно на традиционалној трибини поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, чији организатор је Клуб студената Специјалне едукације и рехабилитације установе на којој студира.

Тема овогодишње трибине под називом "Ми нисмо света два - равноправно: све што можеш ти могу и ја" била су управо млади и деца са сметњама у развоју и њихова равноправност у друштву. Подсећамо, Наташа је прва слепа особа у свету која је успела да савлада технику грнчарства, а ове јесени је после завршене Средње физиотерапеутске школе у Заводу за слабовиде и слепа лица у Дервенти, уписала и Медицински факултет смер физијатрија у Новом Саду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Са белим штапом и две дипломе још чека посао

"Новости" су прве писале о њеном проблему са школовањем, јер се након успешно положеног пријемног испита појавила препрека.

- Ради се о томе да је по закону у Србији неопходан персонални асистент студентима који станују у Дому и за боравак у њему неопходно је плаћање 56.000 динара месечно. То њени родитељи нису у могућности, мада су се снашли и платили први месец, али немају могућности за даље, ни решење за тај искрсли проблем - каже, за "Новости", Сања Живковић, из Удружења за помоћ деци са посебним потребама у Добоју.

У трагању за решењима писали су у име Наташе и Удружења градоначелнику Добоја Борису Јеринићу и председници РС Жељки Цвијановић, којима су се обратили за помоћ, како би Наташи било омогућено студирање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Надам се да ћу бити први слепи судија или адвокат!

Након прилога у нашем листу и интересовања шире јавности за тај случај, реаговао је добојски градоначелник и понудио решење, којим су Наташа и њени родитељи, као и у Удружењу чији је члан, били презадовољни.

- Нашли смо модел којим ћемо помоћи Наташино студирање, месечно ћемо издвајати хиљаду марака колико је потребно за плаћање персоналног асистента - каже градоначелник Јеринић.

Од Наташине породице дознали смо да је већ добила потребну помоћ и да њени бруцошки и домски дани лепо протичу. Њен помоћник је социолог, девојка из Београда, која живи у Новом Саду.

- Са њом иде на факултет, свакодневно јој помаже и у Дому, кад треба и у учењу - не крију задовољство њени најближи.


СУДБИНА

НАТАША Арсеновић је до девете године потпуно нормално одрастала као и њени вршњаци. Али, од тумора је потпуно ослепела и од тада се све променило у њеном животу.