СЛЕДЕЋЕ године у Српској ће бити уведен нови систем фискализације, а финансијски трошкови његовог увођења ићи ће на терет буџета Републике Српске. Главна разлика ће бити у комуникацији са Пореском управом РС уз спречавање малверзација са рачунима, јер, како кажу у Министарству финансија РС, много робе илегално доспева у мегамаркете, а Пореска управа раније је открила да у фискалним касама постоје два софтвера - један на крају дана упућује део оствареног прихода Управи, а други не.

Нови онлајн систем значи да би Пореска управа (ПУ) добијала податке о сваком рачуну појединачно у време када се плаћа рачун, док сада те податке добија збирно и тек на крају дана.

Садашњи систем фискализације, који је у РС уведен пре више од деценије, подразумева пренос података преко ГПРС сигнала, и то пренос дневних извештаја од пореског обвезника до ПУ РС једном дневно, у збирном износу за све рачуне издате тај дан.

Нови систем онлајн фискализације подразумевао би пренос података са фискалне касе до сервера Пореске управе РС путем интернета у такозваном реалном времену, односно подразумева да је фискална каса повезана са Пореском управом на начин да се рачун не може издати без претходне комуникације са сервером Пореске управе РС.

- Према новом решењу, пре него добијете рачун у маркету, Пореска управа мора да добије тај приход на свој софтвер. Једино је то прави начин да се реши тај проблем - појашњава Зора Видовић, министарка финансија РС.

Прочитајте још - Заједничка седница влада Српске и ФБиХ: Сива економија мука оба ентитета

Она каже да привредници, Привредна комора РС и Удружења послодаваца РС нису расположени да улажу у други систем, јер су им 2007. наметнули да они то раде.

Она је објаснила да ће Министарство финансија РС сигурно увести нови фискални систем у наредном периоду, а сигурна је да ће се он исплатити у року од око пола године.

- Ради се на томе. Потребно је увести нове фискалне касе и нови софтвер, који ће бити заштићен и нико у њега неће моћи да убацује своје друге системе. И Србија то ради, а и ми ћемо сигурно у наредном периоду - рекла је Видовићева.

Она је објаснила да је фискални систем који је уведен пре више од десет година био одличан у то време, али да су с временом уочене неке малверзације.

- Људи се сналазе на разне начине. Има информатичара који одлично познају системе и врло лако се може убацити нови систем - казала је Видовићева.

Зора Видовић Фото Д. Поздеровић

Саша Тривић нови је председник Уније удружења послодаваца РС и каже да ће са новим системом послодавци имати мање трошкова.

- Смањују се систем злоупотреба. Садашњи систем је "проваљен", па се тако раде и копије фискалних штампача - истиче Тривић.

Он додаје да се модел који РС жели да уведе већ показао као одличан у Хрватској. Ово није било могуће урадити пре 12 година, јер интернет везе нису тада биле јаке као данас.

НЕЛОЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА

ВЛАДИМИР Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, каже да је нови систем фискализације важан за РС како би се сузбила сива економија и помогло привредницима који раде по закону.

- Сада имате људе који редовно издају фискалне рачуне и оне који то не раде. Они који крше закон су нелојална конкуренција и неприхватљиво је да део послодаваца плаћа све обавезе, а део не - каже Благојевић.