ВРХОВНИ суд Републике Српске осудио је Душана Лукића (52) из Штутгарта на две године затвора због помагања у пљачки куће Љубе Симикића у Горњем Мачковцу код Лопара, одакле је украдено 158.000 марака и накит вредан 5.000 марака.

Пресуда је изречена након што је судско веће, као неосноване, одбило жалбе одбране и тужилаштва, те потврдило првостепену пресуду Окружног суда у Бијељини. Лукић је проглашен кривим за помагање у тешкој крађи, а као саизвршилац раније је на три године затвора правоснажно осуђен Вајко Кнежевић (38) звани Биза из Лопара.

Симикићева кућа обијена у ноћи између 7. и 8. јуна 2018. године, док се власник налазио у Швајцарској. Након договора с Кнежевићем, а на препоруку Лукића, кућу су обили држављани Србије Зоран Банковић и Радован Молдвај, који су извршили преметачину и украли 80.000 швајцарских франака, 10.000 евра, 6.000 КМ, више златних прстенова и ланчића са привесцима, три златна дуката и други накит вредан око 5.000 КМ.

Прочитајте још - “Смотали” 100 милиона

У пресуди се наводи да је пљачку осмислио Кнежевић, који је имао информацију да се у кући налази већа количина новца. О томе је обавестио Лукића, тражећи да му препоручи два лопова који ће обити кућу. Лукић је обећао да ће видети шта може учинити, да би му касније јавио да има два човека које је послао да дођу у Бијељину. Радило се о Банковићу и Молдвају, који су критичне вечери допутовали "фолскваген полом". Кнежевић их је сачекао на улазу у Бијељину. Иако их није познавао, довољно је било да се сретну на договореном месту, где су му потврдили да су "Дулетове колеге".

- Заједно су сели у Кнежевићев "голф 5" и одвезао их је до Симикићеве куће и упознао с планом провале. Кнежевић се вратио према Лопарама уз договор да дође по њих када заврше. Банковић и Молдвај провалили су у кућу и украли новац и накит - наводи се у пресуди.

ОДУЗЕТ ДЕО ПЛЕНА

ПРЕСУДОМ Врховног суда РС од Вајка Кнежевића је одузета имовинска корист од 20.000 швајцарских франака, а остатак штете власник Љубо Симикић покушаће да наплати преко парнице. У изречену казну Лукићу је урачунато време проведено у притвору од 27. јуна до 27. децембра 2018. године.