ФОТЕЉЕ у Савету министара, којем ће председавати Зоран Тегелтија (СНСД), попуњавају се, и реално је да до 23. децембра буде именован нови сазив ове институције. Како "Новости" сазнају, позната су и имена три заменика из Републике Српске, који ће сести у фотеље у Министарству одбране, Министарству цивилних послова и Министарству безбедности БиХ. Ова три места ће припасти коалиционим партнерима СНСД, односно Уједињеној Српској, Социјалистичкој партији и групи Обрена Петровића из Добоја.

- Мирко Околић из Добоја кандидат је за заменика министра безбедности. Владимир Мијатовић из Зворника, члан СП Српске, биће заменик министра безбедности, док у фотељу заменика министра цивилних послова БиХ треба да седне Синиша Илић, члан УС из Зворника - каже извор "Новости".

Ненад Стевандић, председник УС, потврдио је "Новостима" да ће ова странка бити део Савета министара БиХ.

- Овде нису битна имена колико је битно деловање кадрова из Републике Српске који ће бити део Савета министара БиХ. Српској је потребан један глас у Сарајеву и да се поштују одлуке институција РС - каже Стевандић.

Прочитајте још - “Новости” откривају: Ови политичари из Републике Српске иду у Савет министара БиХ

Већ раније је обелодањено да ће Сташа Кошарац (СНСД) бити министар спољне трговине и економских односа, а Војин Митровић (СНСД) министар за комуникације и транспорт. Према најновијим сазнањима, трећи министар из РС у Савету министара БиХ биће Драшко Аћимовић из ДНС, задужен за људска права и избеглице.

Мирко Околић Фото Глас Српске

Зоран Тегелтија, председавајући Савета министра БиХ, каже да је процес консултација с политичким странкама о кандидатима за министре у Савету министара почео 6. децембра, у складу с раније договореном расподелом функција, а већ ове седмице ће имати имена која ће упутити на проверу у Централну изборну комисију (ЦИК) и Агенцију за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, након одлуке о њиховом именовању.

Владимир Мијатовић Фото Срна

- Процес консултација иде у добром правцу, а једини проблем је што смо временски ограничени уколико то желимо да завршимо до краја ове године. Долазе празници и ако не будемо брзо радили, може да се деси да процес коначног формирања Савета министара пренесемо у 2020. годину - истиче Тегелтија.

Синиша Илић Фото Срна

Ипак се нада да ће 18. или 23. децембра парламентарци у БиХ да се изјасне о именима девет министара и њихових заменика у новом сазиву Савета министара.