Настављена хапшења у акцији Перо: “Пали“ политичар и полицајац МУП УСК

О. М.

09. 12. 2019. у 19:43

Настављена хапшења у акцији Перо: “Пали“ политичар и полицајац МУП УСК

фото Аваз

Обојица се терете да су, искоришћавајући свој службени положај, били део организоване криминалне групе

ШЕФ Одсека за дроге МУП Унско-санског кантона Алага Чаушевић и председник Клуба посланика А-СДА у Скупштини УСК Расим Пајић ухапшени су у наставку акције "Перо", усмерене на разбијање криминалне групе осумњичене за издавање и продају лажних диплома.

У Кантоналном тужилаштву УСК наводе да се обојица терете да су, искоришћавајући свој службени положај, били део организоване криминалне групе.

Током дана испитано је још 14 осумњичених, махом радника Високе међународне школе Цазин и Центра за образовање одраслих "Вита плус", које су се нашле у центру афере с лажним дипломама. Тиме је број осумњичених нарастао на 72 особе. Mеђу којима је и генсек А-СДА и власник поменутих школа Адмир Хаџипашић, којем је одређен притвор заједно с још 10 осумњичених.

Прочитајте још - Криминална група годинама "трговала образовањем": Ухапшено 20 особа, издали на хиљаде лажних диплома?

Група се терети да је незаконито, односно за новац издавала сертификате и дипломе од основне школе до факултета. Цене су се наводно кретале од 1.000 до 25.000 КМ. За пет месеци истраге тужилаштво је документовало 300 лажних диплома, а сумња се да су издали више хиљада "лажњака".

Недавно је и Министарство образовања УСК донело решење о забрани рада Високе међународне школе у Цазину за обављање делатности високог образовања, док је на период од три године забрањен рад Центра за образовање одраслих "Вита плус". Такво решење је донето због низа незаконитости, које су утврдили инспекцијски органи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације