ЛЕКАРИ у Републици Српској, који су осуђени за несавесно пружање лекарске помоћи или друго кривично дело, несметано могу да наставе с радом у струци чак и ако су њихови пропусти за последицу имали смрт пацијента.

На то указују бројни примери из судске праксе, где је више лекара и поред осуђујућих пресуда наставило с радом, а да им ни Комора доктора медицине РС није одузела лекарску лиценцу.

Најсвежији пример је пресуда директору Дому здравља у Дервенти др Мирку Шарану, који је осуђен на две године затвора због несавесног лечења породиље Тоде Миланковић (21), која је након порођаја преминула 2. фебруара 2015. услед искрварења. У пресуди, која није правоснажна, наводи се да је Шаран дело починио из нехата, а иако је проглашен кривим, суд му није изрекао меру забране вршења те делатности, нити је тужилаштво то предложило.

Идентична ситуација је и са др Николом Љуцовићем, који је, након споразумног признања кривице, осуђен на условну казну од годину дана затвора. Љуцовић је проглашен кривим за пропусте у лечењу Јоване Шиник (33), која је после порода преминула у ЈЗУ Болница Градишка 27. октобра 2016. У том предмету оптужен је и др Дејан Гвозден (38), а суђење је у току.

За несавесно лечење на две године затвора осуђен је и др Слободан Марковић из Зворника. Он је у јуну 2008. порађао Верицу Нинић, чија је беба умрла, док су мајци живот спасли лекари у Београду, који су морали да јој одстране материцу. У затвору је одлежао 15 месеци и помиловао га је тадашњи председник РС Рајко Кузмановић, да би се потом вратио на посао.

Прочитајте још - ПРЕМИНУЛА ПОСЛЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ: Ново вештачење на суђењу за несавесно лечење Јелице Панић (25)

Др Драгомир Керовић је осуђен на четири и по године затвора због случаја отмице труднице, с којом је био у ванбрачној вези, а која је 1997. насилно успавана и извршен јој абортус. И он је наставио да ради као лекар.

Маринко Ловре Фото Новости

Гинеколози Милан Јевтовић и Томо Зрилић осуђени су на пет, односно шест месеци затвора због противправног прекида трудноће, изазваног код Ернаде Жужић у марту 2008.

Према Статуту Коморе доктора медицине РС, лекарске лиценце се аутоматски одузимају правоснажном пресудом о забрани обављања делатности или одлуком Суда части, који у последње две године није ни заседао. Поред тога, лиценца се одузима и због шестомесечног неплаћања чланарине или због истека лиценце.

- Уобичајено је да се дисциплинских поступци пред Судом части покрећу када директори установа у којима су ти лекари запослени, по добијању правоснажних пресуда, о томе обавесте Комору. Против већине доктора које сте навели судски поступци су у току и нису донете правоснажне пресуде - рекао је председник Коморе Саша Вујновић.

Комора очигледно није упозната с чињеницом да судови пресуде не достављају болницама и домовима здравља, изузев ако осуђеном није изречена мера забране обављања делатности. Према речима Вујновића, Комора је од оснивања лекарима одузела укупно две лиценце, и то не желећи да прецизира, коме и због чега.

Никола Љуцовић Фото ТВ К3

АКТИВНИ ПРЕДМЕТИ

ЗА несавесно лечење тренутно се воде три судска поступка. У Бијељини се суди др Сањи Стевановић, заједно с техничаром и медицинском сестром. Они се терете да су после порода царским резом Свјетлани Ђуровић оставили два метра газе у стомаку, чиме је њено здравље тешко нарушено. У Приједору се суди др Маринку Ловри да је током операције слепог црева пацијенткињи одстранио здрав јајник. Ловре је већ осуђен за примање мита, због чега је отпуштен из приједорске болнице, али се убрзо запослио у УКЦ РС.