Будућа гондола преко Равне планине доводи Јахорину на Пале

Танјуг

07. 12. 2019. у 22:41

Будућа гондола преко Равне планине доводи Јахорину на Пале

AP Photo/Amel Emric

Ски центар Равна планина је на неколико минута вожње од Пала, прва је у БиХ добила гондолу која излази на 1.300 метара надморске висине
Општина Пале поред Јахорине има и ски центар Равна планина, а њиховим повезивањем гондолом, које би могло почети следеће године, не би само скијаши добили нових 15 километара стаза, него би и Пале реализовале свој туристичко угоститељски потенцијал.


Ски центар Равна планина је на неколико минута вожње од Пала, прва је у БиХ добила гондолу која излази на 1.300 метара надморске висине, а план је да ски инфраструктура чији је гондола симбол а затим и стазе буду изграђене до Јахорине, где су хотели на 1.600 метара, а врхови на преко 1.900 метара надморске висине.


Директор Туристичке организације општине Пале Драган Јакић каже да је то повезивање перспектива за развој туризма, који онда покреће друга гране привреде.


"То ће повући у наредном периоду долазак нових инвестиција у општину Пале која ће плански развијати туризам", рекао је Јакић Танјугу.


Са Пала се не одлива велики број становника него остају јер виде перспективу у туризму који је највећи покретач развоја, каже он и додаје да иза планова повезивања стоје Република Српска, читава регија, општина Пале као и привредник Вељко Голијанин који је изградио ски центар Равну планину.


"Повезивање гондолом биће велики подухат, али изводљив с обзиром да се уррадило пуно посла пробијањем трасе, добијањем дозвола, полагањем оптичких каблова тако да ће тај план у наредних пар година бити реализован", сматра Јакић.


Он објашњава да ће Пале добити много јер је план Владе Републике Српске да се стопира градња на Јахорини како би се сачувдали њени природни потенцијали, а да ће се онда смештајни капацитети градити на Палама.


"То је визија која је остварива и здрава је прича", каже Јакић.


Власник ски центра Равна планина и грађевинске фирме "Мајнеx" Вељко Голијанин објашњава да је савремено скијалиште подигнуто од шуме јер ни ливада за скијање није било.


"Гондола Равна планина је прва фаза гондоле до Јахорине, ми имамо пројекат и грађевинске дозволе и очекујемо да ће напролеће кренути радови, све је већ договорено", рекао је Тањугу Голијанин и додао да је за другу фазу урађено пола посла, па ће „требати 2-3 месеца да се споји гондолом Јахорином".


Скијалиште Равна гора и сада је препознатљиво у региону, јер већ по четврти пут одржавамо ФИС трку, казао је он и навео да је цело скијалиште дело радника "Мајнеxа", а урађено по идеји које је он „преписивао" обилазећи европска скијалишта.


Голијанин оцењује да је идеја да се Пале повежу скијашком годнолом са Јахорином реална и објашњава да ће то помоћи Јахорини да добије скијашку стазу дугу 15 километара за скијање до Пала.


"То ће бити стаза испод плаве категорије, а те стазе су најтраженије и скија их 70 одсто скијаша", наводи Голијанин и додаје да ће изградња бити добра за државу која је препознала интерес, Јахорину, Пале и његову фирму.


Прочитајте још: Кинески инвеститори заинтересовани за Јахорину и Пале


Пале су једна од општина Источног Сарајева и универзитетски центар, а туристичку организацију формирале су пре четири месеца јер је препознато да ће туризам бити покретач развоја овог краја.


Драган Јакић каже да ће Пале у наредних шест месеци до године дана завршити стратегију развоја туризма.


Пале ће први пут ове зиме имати клизалиште, а планови су изградња инфо центра, Романијске куће где би се служили производи овог поднебља и Музеј Јахорине као олимпијског бренда овог краја.


„Пале су прва престоница Републике Српске, њена колевка, а после рата имамо динамичан развој и даљим развојем Јахорине и Равне планине, Пале постају место пожељно за живот", рекао је Драган Јакић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације