Бруцошима одузето право на кредите јер су ишли “погрешну” школу пре 15 година: Родитељи у неверици после чудне одлуке

Р. Миловић

05. 12. 2019. у 18:06

Бруцошима одузето право на кредите јер су ишли “погрешну” школу пре 15 година: Родитељи у неверици после чудне одлуке

Фото: Р. Миловић

Општина Рудо одлучила да казни оне који су се од првог до петог разреда Основне школе школовали ван територије ове општине

РУДО- Право на Општинске студентске кредите у школској 2019/2020. године, у Рудом немају бруцоши, који су, пре 15 година, похађали основну школу, од првог до петог разреда Основне школе, ван територије општине Рудо, а имали су пребивалиште на територији општине Рудо.То право, не губе, ако су, после „петог“, више разреде ОШ и Средње школе, похађали, рецимо у суседном Прибоју, какав је најчешћи случај због близине границе, или у Ужицу.

Прочитајте још: Прекомерно расипање у Добоју: Буџетски корсници претерали у јавној потрошњи

- Да није жалосно, било би смешно. Ја у Прибој, из села Јелића, шаљем четири кћеркице у Прибојску ОШ „Бранко Радичевић“, а бар десет разлога имам за то. У Прибоју ми за њих дају дечији додатак, бесплатне књиге и бесплатан превоз школским аутобусом. У Рудом сам, и као млад војник у Билећи, где ме затекао рат у БиХ, а окончао сам га у Рудом, био и остао без посла. Исти случај је и са мојом супругом, родом из Крагујевца. На прво дете у РС, нема се право на доплатак, уз објашњење да је рођено из љубави, као да ово друго троје нисмо изродили из љубави. Да човек не поверује, а тако је. Нисам могао добити дечији додатак ни на ту децу „ван љубави“, јер ми је супруга задржала личну карту Крагујевца. И данас смо и она и ја без посла, баш као и породица Жарка Пјевчевића, чије троје деце, иду са мојом у Прибој. Из Јелића у Прибој, модерну школу, савремено опремљену, са школском кухињом, фискултурном салом и кабинетским учионицама опремљеним рачунарима, иде 15. ђака из Јелића. Но надати се да ће ускоро пасти и ова Власт у Рудом , а са њима и накарадна Одлука о стипендијама -каже за „Новости“ Славенко Топаловић из села Јелића у општини Рудо.

Неупоредива је успоредба учионице у Прибоју и руђанском Увцу, где смо на настави, затекли Милицу Миковић и њеног учитеља Николу Кривокапића, који на Увац долази из родног Прибоја, а у комбиновано оделење са два ученика другог, једног из трећег и два из четвртог разреда, проводи радни дан. Ту нема ко са ким да се поигра на школском одмору, а о социјализацији деце да се и не говори. Одувек су се Руђани школовали у прибојским основним средњим школама, а родитељи им радили у „ФАП“-у, „Полиестеру“ и другим предузећима и установама Прибоја.На подручју општине Рудо, сада има преко 1.000 Прибојских пензионера. Стављати сада ту „рампу“, ван је сваке памети.

-Много деце са Увца иде у школу у Прибој, неки и из најближег комшилука Школи „Бошко Буха“, чије је седиште у Штрпцима, а надлежна је за подручне петоразредне школе на Увцу у Мокронозима, Миочу, Будимлији и Трнавцима. По мени, за то нема оправдања, мада се са тиме не слаже већина овдашњих мештана –каже за наш лист учитељ Никола Кривокапић становник Прибоја.

Учитељево мишљење не деле деца Филип Јаћимовић, Милан Видовић, Тамара Ранитовић, Бранислав Лучић…

са којима је у школском аутобусу,“Јањушевић“, возача Јасмина Џаџифејзовића, од граничног прелаза на Увцу, преко Горњег Увца, кружно до близу Штрбаца и у повратку до Дољег Увца и Јелића, провозао се и аутор ове приче.

-У нашим сеоским школама нема припремне наставе за „првачиће“, а родитељи нас од малих ногу воде у обданиште у Прибој, које се налази уз саму ПШ „Бранко Радичевић“.Ту нам је све познато, а другари из обданишта су нам и другари у учионици од 1 до 5. разреда- кажу деца из аутобуса.

Да све још буде трагикомичније, својом Одлуком, локални парламент, не штите радна места учитеља са пребивалиуштем из Рудог, јер наставу на Увацу, изводе учитељ и учитељица, становници Прибоја из којег свакодневно возаре до Увца и назад у Прибој.

Одлука СО Рудо о „казни“

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације