НИКОЛА Љуцовић (40), специјалиста анестезиологије и реанимације, осуђен је у Основном суду у Градишци на условну казну од годину дана затвора због пропуста у лечењу Јоване Шиник која је након порођаја преминула у ЈЗУ Болница Градишка 27. октобра 2016. године.

Пресуда је изречена након што је Љуцовић са ОЈТ у Бањалуци склопио споразум о признању кривице. Тиме је признао све наводе оптужнице која га је теретила да је, из нехата, починио кривично дело несавесно пружање лекарске помоћи. За исто дело оптужен је и специјалиста гинекологије и акушерства др Дејан Гвозден (38).

Поступак против њега није окончан, а суђење се наставља данас.

- Поступак је раздвојен пошто је Никола Љуцовић закључио споразум о признању кривице којим му је утврђена казна затвора у трајању од једне године, али неће бити извршена уколико у року од једне године не учини ново кривично дело. Споразум је у целости прихваћен пресудом суда - рекао је секретар Основног суда у Градишци Мирон Бјеловук.

Према оптужници Гвозден је породио Шиникову, док је Љуцовић предузео реанимацију када је, по порођају, код ње дошло до обилнијег крварења из утеруса, погоршања општег здравственог стања, губитка свести и развоја стања шока.

У оптужници се наводи да су Гвозден и Љуцовић поступали противно правилима здравствене струке и процедурама СЗО за лечење послепорођајног крварења, свесни да услед њиховог нечињења може доћи до погоршања здравственог стања Шиникове, што може довести до њене смрти.

- Олако, држећи да до тога неће доћи, оптужени су учинили пропусте у дијагностици и терапијском поступку, јер нису урадили основну дијагностичку методу којом би се објективизирало стање пацијента, у виду узимања крви за лабораторијску анализу опште крвне слике и малог коагулограма - наводи се у оптужници.

Др Никола Љуцовић

Оптужени су, како се наводи, због тога пропустили да дају адекватну терапију препоручену у лечењу атоније материце, као и адекватну количину инфузије и крви, који би спречили развој даљих компликација.

- Нису предузете ни хируршке методе за спречавање послепорођајног крварења, а што су неизоставни поступци према правилима струке у лечењу атоније материце - наводи се у оптужници.

Услед пропуста оптужених дошло је до спољњег искрварења, због масивног крварења из материце, развоја шока и смрти Јоване Шиник, мајке петоро деце. Тада је родила дечака Јована, који је био у критичном стању. Успео је да преживи, али је све то на њега оставило трајне физичке и менталне последице.

Прочитајте још: ПРОПУСТИ УЗРОК СМРТИ ПОРОДИЉЕ: Лекари из Градишке оптужени за несавестан рад

Иначе, др Никола Љуцовић већ дуже време није запослен у градишкој болници у којој је дао отказ и тренутно ради у Словенији.

ШИНИК: "НИКАКВА КАЗНА"

РАНКО Шиник, супруг преминуле породиље, за "Новости" каже да је незадовољан пресудом, односно изреченом казном.

- Каква је то казна?! Никаква! Када кокош на путу убијеш будеш строже кажњен. Уништили су два живота, јер мој Јован ни дан-данас није здрав. Слабо напредује. Нико од тих лекара никада ме није назвао, ни питао за њега - каже огорчени Шиник.