НА седници Представничког дома ПБиХ у среду Зоран Тегелтија (СНСД) биће потврђен за председавајућег Савета министара БиХ. Након потврде, Тегелтија ће у наредних десетак дана одржати састанке са коалиционим партнерима на нивоу БиХ и РС и предложити имена нових министара у Савету министара БиХ. Према ранијем договору лидера СНСД, ХДЗ и СДА, Српској је припало Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство комуникација и транспорта и Министарство избеглица и расељених лица. Поред три министарска, Српска је добила и три заменичка места и то у Министарству одбране, Министарству безбедности и Министарству цивилних послова.

Прочитајте још: Вишковић коментарисао рад Владе РС: Струја ће увек бити јефтинија него у ФБиХ; У току провера диплома 35 запослених

Како је "Новостима" потврђено из више извора из СНСД, ова странка даће све министре из РС. Сташа Кошарац, актуелни шеф Клуба посланика СНСД у ПБиХ, биће нови министар спољне трговине и економских односа БиХ. За Министарство комуникација и транспорта БиХ најозбиљнији кандидат је посланик у ПБиХ Војин Митровић, мада извори из СНСД кажу да је врло могуће да то место добије СНСД из приједорске регије.

- Озбиљан кандидат поред Митровића за министра је и Дражен Врховац, посланик у НС РС, који долази из Приједора - кажу извори из СНСД.

Прочитајте још: Цвијановић: ПДП и СДС праве представу од именовања; Бореновић одговара: То јој није на част

За место министра избеглица и расељених лица БиХ, где треба да се именује неко из реда осталих, спомиње се име Јасминке Кривокуће, такође из СНСД. Када се говори о три заменичка места за Србе, у фотељу заменика министра одбране могао би сести Мирко Околић из Добоја, бивши члан СДС, а сад члан групе политичара која се приклонила Обрену Петровићу, бившем градоначелнику Добоја који је из СДС прешао у СНСД.

- Именовање Околића није још сигурно, јер Обрен Петровић није имао никаквих захтева према централи СНСД када је у питању Савет министара и могуће је да то место добије неко други из СНСД - кажу извори из СНСД.

Сташа Кошарац, Фото Д. Поздеровић

Заменик министра цивилних послова БиХ требало би да остане Горан Ћосић из НДП Драгана Чавића, који је након избора напустио опозицију и прешао у владајућу коалицију у Српској. Једино место које још није одређено је заменик министра безбедности БиХ. Та фотеља ће бити предмет разговора коалиционих партнера у РС. Највеће шансе да добије ту фотељу засада има ДНС.

Марко Павић, председник ДНС, каже, за "Новости", да о фотељама у Савету министара БиХ још није разговарано између коалиционих партнера и да ће разговори на тему места у Сарајеву бити након што Зоран Тегелтија и званично буде потврђен у ПБиХ за председавајућег Савета министара БиХ.

Сташа Кошарац, актуелни шеф Клуба посланика СНСД у ПБиХ, потврдио је "Новостима" да дефинитивно иде у Савет министара БиХ.

- Очекујем да већ у среду Зоран Тегелтија буде потврђен у Парламенту БиХ. Након тога следе разговори са коалиционим партнерима око имена министара - истиче Кошарац.

Он додаје да ће након што Тегелтија добије имена будућих министара, следе процедуре провера у Парламенту БиХ и код других институција.

- Након провере имена и потврђивања истих, очекујем да до краја године буде формиран Савет министара БиХ - поручио је Кошарац.

Фото АВАЗ

КЛУБ ПОСЛАНИКА

ОДЛАЗАК Сташе Кошарца и Војина Митровића у Савет министара значиће и нова лица у Клубу посланика СНСД у ПД ПБиХ. Уместо Кошарца у Парламент БиХ улази прим. др Љубица Миљановић, потпредседница ГО СНСД Требиње. Уколико Митровић добије министарску фотељу, уместо њега у ПБиХ улази Сања Вулић, актуелна председница Скупштине града Добој. Преласком Кошарца у Савет министара, доћи ће и до промене на челу Клуба СНСД, а место шефа клуба преузеће Сњежана Новаковић Бурсаћ.

ХРВАТИ И БОШЊАЦИ

БОШЊАЧКА квота три министарства вероватно ће се попунити тако да СДА добије министра спољних послова, а то би могао бити Денис Звиздић, лидер СББ Фахрудин Радончић биће министар безбедности, а члан ДФ Сифет Поџић, министар одбране. ХДЗ-у припада Министарство правде, Министарство финансија и Министарство цивилних послова. За правду је кандидат Јосип Грубеша, за финансије Вјекослав Беванда, а за цивилне послове Маринко Чавара.