Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду Драгану Церовцу, који је неправоснажно осуђен на 18 месеци затвора због учешћа у отмици Ненада Јаковљевића (45) из Бијељине.


Пресуда је укинута након што је судско веће у потпуности уважило жалбу одбране оптуженог и поступак вратило на ново суђење Окружном суду у Бањалуци.


Иначе, суђење у овом поступку пратиле су бројне контроверзе. Наиме, сам Ненад Јаковљевић је током сведочења амнестирао Церовца за отмицу, тврдећи да му он ништа нажао није учинио, већ да га је чак заштитио од друге двојице оптужених.


Међутим, то није било довољно да се Церовац пусти из притвора који му је решењем Врховног суда РС продужен.


Већина доказа у овом поступку односила су се углавном на браћу кик-боксере Миљана и Љубана Видовића из Бијељине, који живе у Србији и недоступни су правосуђу БиХ иако је током суђења Церовцу откривена тачна адреса на којој се налазе у Новом Саду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Церовац осуђен на 18 месеци због отмице


У укинутој пресуди Церовац је оглашен кривим да је у саставу групе, у којој су били и одбегла браћа Видовић 14. маја прошле године отео Јаковљевића. Видовићи су жртву силом, пријетњом и батинама натерали да потпише и овери уговор којим признаје да дугује 16.000 КМ Фикрети Мушановић, мајци боскера и учесника ријалитија "Парови" Ђорђа Томића који је с Видовићима близак пријатељ.


У пресуди се наводи да је критичног дана Церовац својим аутомобилом "ауди А4" из Србије довезао Миљана Видовића у Бијељину. Дошли су у кафе бар "Буренце" где су их већ чекали Љубан и оштећени Јаковљевић, како би разговарали о дугу од 2.000 КМ који он има према Видовићима.


- Видовићи су га у кафићу ударали и отели му документе. Навели су да дуг сада износи 8.000 евра, а потом су га под силом натјерали да уђе у аутомобил, којим је управљао Церовац. Одвезли су га до нотара, који није радио, па до књижаре у којој је сачинио штетни уговор који су потом овјерили у општини, теретане и викендице у којој су га Видовићи тукли наневши му више повреда - наводило се у укинутој пресуди.