Пчеле му лече душу од политике: Бивши министар просвете нашао мир

Б. Гргић

02. 12. 2019. у 07:52

Пчеле му лече душу од политике: Бивши министар просвете нашао мир

Дане Малешевић Фото Б. Гргић

Дане Малешевић, народни посланик у Влади РС, пчеларством се бави већ годинама

ДАНЕ Малешевић, бивши министар просвете у Влади РС и актуелни народни посланик, познат је и као дугогодишњи пчелар са великим искуством. У прелепом амбијенту покрај шумарка у лијевчанском селу Брезик Ламинци Дане сваке јесени стационира своје пчеле. Ту бораве све до окончања багремове паше, на пролеће. Климатске промене, веома топла јесен створиле су забуну код неискусних пчелара, али не и код Малешевића.

Прочитајте још: Пчелар матичар који не венчава

Дане признаје да је ретко виђао пчеле у свом пчелињаку да су активне у другој половини новембра, и да никада, од када пчелари није им у ово доба године дошао у мајици кратких рукава. Дане је пажљиво завирио у сваку кошницу. Каже да није очекивао овакву слику.

- Пчеле су растресите, нису у клубету. Ево их лете и око кошница. Ово није добро, јер се знатно повећава потрошња хране. У свим друштвима су здрава легла са младим матицама. Мораћу раније да додам храну, највероватније у фебруару - рекао је Малешевић.

Његов пчелињак од 23 друштва годинама је од јесени до пролећа стациониран у Брезик Ламинцима, а лети у Мачковцу, селу поред Саве. Овде је заштићен шумом од ветра са две стране, а на тој локацији је доминантна багремова паша.

- Ми пчелари смо упорни, иако нам киша годинама поквари багремову пашу. Осим временских промена и моје професионалне обавезе су утицале да сам смањио број друштава са 80 на 23, практично сам сада пчелар аматер. Нећу одустати од пчеларења, али ћу морати дати максималан допринос како бих штете од климатских промена свео на минимум - прича Малешевић.

Овај искусни пчелар прижељкује хладније време. Још увек није извршио утопљавање јер чека да жива у термометру крене наниже.

- Чекам значајније захлађење па да кошнице третирам оксалном киселином, и да одозго ставим новинску хартију, а одоздо поклопце. Обилазим их свакодневно. Пчеле ме одмарају од свакодневних обавеза, поготово од политике која је стресна. Пчеле су мој антидепресив и лек за душу. Лепше је боравити у пчелињаку него у политичком окружењу - казао је Малешевић, посланик и један од првака ДНС.

ИСКУСТВО

ТЕМПЕРАТУРА од двадесетак степени у другој половини новембра га не брине посебно, јер је, како каже, сакупио довољно искуства које примењује и у политици и у пчеларству. Према његовим речима, опаснији од климатских промена су људи који се мењају попут времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације