САДАШЊИ изглед Јахорине заједнички успех је целе РС, јер су у ту планинску лепотицу уложена огромна средства, али, пре свега, жеља да јој буде враћен стари сјај, значај и углед. Када се окренем сада и погледам шта смо урадили на Јахорини у последњих неколико година вероватно не би требало ништа да говорим, али отварањем ове гондоле наши планови се не завршавају, поручио је Милорад Додик, српски члан ПБиХ пуштајући у рад новоизграђену гондолу "Јавор-Партизан", дужине 1.100 метара са 36 кабина, чији је капацитет 2.700 скијаша на сат.

Прочитајте још: Бјелашници Кућа спаса: Радови од темеља

Додик је честитао ОЦ "Јахорина" на још једном великом инфраструктурном подухвату, који олимпијску лепотицу још брже води у сам врх европских и светских ски-дестинација.

Он је потврдио да ће институције РС и убудуће снажно подржавати и друге квалитетне пројекте у Српској.

- Имамо намеру да у наредном периоду почнемо да градимо гондолу до Пала и Лукавице. То ће бити мега пројекат који ћемо да реализујемо у наредних неколико година - рекао је Додик.

Председник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек изјавио је да је Јахорина државни пројекат и да се према њему тако треба и опходити. Елек је најавио регистрацију предузећа које ће се бавити додатним делатностима, а у склопу тога биће и задруга.

Прочитајте још: Хотел Рудо стигао до "добоша"

- Купићемо хиљаду оваца и 400 крава, које ћемо бесплатно поделити сељацима Сарајевско-романијске регије. Са њима ћемо потписати уговоре о откупу млека и млечних производа које ћемо продавати у хотелима на Јахорини. Овде се мора продавати и нудити романијски сир и кајмак, рогатички кромпир, херцеговачки пршут, домаћи сир и ракија - категоричан је Елек.

Елек је истакао да је њихов највећи понос кабинска гондола и то што ће носити име Емира Кустурице.

- Када смо пре две и по године почели с радом и говорили да ће цена земљишта бити најскупља у региону, да ће доћи нови инвеститори, да ће се градити хотели и гондола, сви су рекли да су то пусти снови - подсетио је Елек, и додао да је Влада РС уложила 100 милиона КМ у Јахорину.

Директор ОЦ "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је да је отварање гондоле на Јахорини, историјски дан за олимпијску лепотицу. Љевнаић је обећао да ће Олимпијски центар "Јахорина" оправдати указано поверење институција РС, с обзиром на то да је у овај пројекат овог лета уложено око 30 милиона КМ.

Према његовим речима, гондола ће повезати део скијалишта Прача са делом скијалишта Пољице, а траса ће радити и када остале инсталације нису у могућности због временских прилика.

- Уз гондолу су изграђене и три скијашке стазе уређене по ФИС стандардима, дужине пет километара, заштићене ветроуставама и прекривене системом оснежавања, са расветом. Направљени су везни путеви који воде ка гондоли, и нови лифт на Пољицама капацитета 1.200 скијаша на сат - прецизирао је Љевнаић.

ЂОКОВИЋ И КУСТУРИЦА

НАЧЕЛНИК Општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће та локална заједница на локалитету Јахорине поклонити плац Новаку Ђоковићу у знак захвалности за његов допринос промоцији српског спорта у свету. Председник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елез рекао је да ће гондола носити име прослављеног српског режисера Емира Кустурице, а ски-стаза која прати гондолу име прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића.

Додик пустио у рад гондолу