ЗА месец и по дана јавног позива младим брачним паровима у Добоју да се пријаве на конкурс за суфинансирање куповине стана пристигло је 13 пријава, од којих су три одбачене као непотпуне.

Са десеторо младих старости до 30 година, који су у брачну заједницу упловили након 10. септембра ове године, биће закључени уговори којим пристају да са 30 или 51 одсто учествују у куповини нове стамбене јединице у будућем заједничком животу. Обавезаће се да наредних 20 година неће напуштати Добој, а биће им онемогућено да тај стан продају неком другом.

Са већинским учешћем у куповини стана млади ће моћи бирати локацију града у којој ће становати у изграђеном блоку, а са мањим ће им локацију одредити друга уговорна страна, односно Град, који ће у књижном уреду ставити теретницу на две деценије и практично ће бити сувласник стана док не протекне тај рок.

Од услова који су прописани Јавним позивом један је да барем један од супружника треба да има пребивалиште у Добоју најмање три године и да ниједан од од њих нема на територији града стамбену јединицу у власништву.

Прочитајте још - Млади брачни парови у овом месту могу купити кућу за 10.000 до 15.000 евра: Наково је за живот лепше од Париза

- Расписали смо јавни позив инвеститорима да праве зграде за младе брачне парове, а основни мотив да младима понудимо стотину станова под повољним условима је наше опредељење да су нам људи најбитнија ставка и да треба да им обезбедимо предуслове за опстанак на овим просторима - каже градоначелник Добоја Борис Јеринић.

У мањем броју пријављених од очекиваног председница Скупштине града не види проблем, појаснивши да је то дуготрајан процес и да је уверена да ће квота од стотину предвиђених станова за расподелу бити испуњена у догледно време.

МОДЕЛИ

ВЕЋИНА младих који су се пријавили на конкурс су се определили на модел суфинансирања којим ће у куповини стана имати мање, односно трећину учешћа. По том моделу Град одређује локацију у којем се изграђени стан налази.