ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да не служи на част ниједној политичкој партији из Српске то што се противи томе да српски кадар буде на челу Савета министара.

- Знајући какву политику промовише председник ПДП Бранислав Бореновић, нисам изненађена таквим чином. Имајући у виду чињеницу да сада на ред долази српски кадар који треба да води Савет министара, било би политички зрело и мудро да је дата подршка - рекла је Цвијановићева, коментаришући чињеницу да Бореновић није подржао избор Зорана Тегелтије за председавајућег Савета министара БиХ на седници Комисије за избор.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Одржана седница за припрему избора новог Савета министара БиХ: Комисија подржала Тегелтију


Она је истакла да ПДП и СДС праве представу и спектакл од именовања и процеса кроз који треба да прође председавајући Савета министара.

- У суштини не постижу ништа на политичком плану осим што на сваки начин показују да желе да ускрате могућност да српски кадар буде на челу Савета министара. Њихов план, када су мењали Пословник о раду ПД Парламентарне скупштине БиХ, био је да се задржи постојећи сазив Савета министара и обезбеди позиција за лидера СДС Мирка Шаровића. То је изгубљена прича за њих и отуда долази њихово незадовољство - рекла је Цвијановићева.

Бранислав Бореновић је на прозивку председнице Жељке Цвијановић узвратио речима да Партија демократског прогреса није скуп незаинтересованих фикуса који ће тек тако подржати некога ко ништа није рекао, ко нема јасно дефинисан став ни по једном питању, ко негира институције РС.

- А ако је Жељки Цвијановић част то што је Тегелтија за свог мандата сахранио три банке, удвостручио дуг Српске и заједно са њом иселио стотине хиљада грађана, онда ни у којем случају не би требало да јој буде част. Када би учинила напор и почела да се бави озбиљном политиком, знала би да је Тегелтијин сраман став велеиздаја српских националних интереса - истакао је Бореновић.


ОПОЗИЦИЈА ГНЕВНА

ЖЕЉКА Цвијановић је додала да разуме зашто су представници опозиције гневни.

- То је због чињенице да су остали без фотеља у Сарајеву, које су ионако неоправдано дуго задржали јер је прошла година од избора - нагласила је Цвијановићева.