Преговори око висине зарада: Од јануара најнижа плата 550 марака?

С. МИШЉЕНОВИЋ

четвртак, 28. 11. 2019. у 13:15

Преговори око висине зарада: Од јануара најнижа плата 550 марака?

фото Д. Поздеровић

Мишићева: Око 38.000 радника месечно прима до 450 КМ

ИЗМЕНАМА Закона о платама радницима у јавном сектору или онима који их примају из буџета Српске, биће од наредне године повећана примања у распону од пет до 20 одсто. Док буџетски корисници задовољно трљају руке јер стиже повећање примања, за то време радници у реалном сектору немају разлога за задовољство, јер за повећање њихових примања још нема конкретног договора. Савез синдиката РС не одступа од захтева у преговорима са Владом РС и Унијом послодаваца око повећања плата у реалном сектору, и први корак у томе је повећање најниже плате са 450 на 550 КМ.

- Ово повећање би требало да ступи на снагу већ од јануара месеца, и то би значило и линеарно повећавање плата у реалном сектору, а према подацима синдиката, у њему ради око 190.000 људи од укупно 269.000 запослених у Српској - каже Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Вишковић коментарисао рад Владе РС: Струја ће увек бити јефтинија него у ФБиХ; У току провера диплома 35 запослених


Оно додаје да су у преговорима са Владом РС и Унијом послодаваца јасно ставили на сто захтев од 550 КМ као најнижу плату од јануара, а да већ од половине године буде 600 КМ.

- Влада РС је уз реални сектор. Засада повећање кочи Унија послодаваца РС, али очекујемо да ипак буде прихваћен предлог од 550 КМ - истиче Мишићева.

Она додаје да свако повећање најниже плате "гура" повећање свих плата у реалном сектору.

- Најнижа плата треба да заштити најугроженију категорију радника у РС, а то је око 38.000 њих са најнижим примањима до 450 КМ, али и да услови повећање плате у реалном сектору. Влада РС испуњава захтеве реалног сектора за разлику од послодаваца који би требало да на основу свих бенефита које добијају од Владе РС да повећају плате, али они то не раде - појашњава Мишићева и додаје да када се одбију плате власника фирми у реалном сектору, просечна плата износи око 620 КМ.


Она додаје да је неприродно да новац пореских обвезника иде у приватне фирме, а радници раде за најнижу плату.

- На Влади је сада да уреди ове односе кроз контролне органе и репресивнијим радом на терену. Иако имамо и поштених послодаваца спремних на договор, нажалост, много је више оних који би били најсрећнији да се радници из реалног сектора пребаце на буџет РС, а да они само увећавају богатство - поручује председница Синдиката РС.

Нови председник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да је Скупштина Уније усагласила да могу пристати на то да најнижа плата буде 500 КМ, иако математика показује да је економски оправдано и реално да износи око 480 КМ.

- Најнижа плата је социјална категорија коју нико не треба да прима. Међутим, постоје фирме које је исплаћују и сваки административни раст те плате ће угрозити радна места - рекао је Тривић.

Он истиче да је најнижа плата у Српској тренутно већа него у Србији и Федерацији БиХ.

Одговарајући на питање да ли се може без подизања најниже плате на 550 КМ дићи републички просек на 1.000 КМ, што је циљ државе, Тривић каже да то нема везе и да су у протеклих годину дана плате расле шест одсто и да је то оно што је видљиво.

- Видљиво је и да велики број послодаваца исплаћује плате у готовини тако да је раст плата већи него што каже статистика - наглашава Тривић.


КОЛЕКТИВНИ УГОВОР

РАНКА Мишић (на слици) тврди да Унија удружења послодаваца РС не жели колективне уговоре, а не може се уредити прописан износ плата у реалном сектору без колективног уговора.

- Влада РС је Законом о раду обесмислила колективни уговор - сматра Мишићева.


НИВО ПРИМАЊА

ПРЕМА подацима Савеза синдиката РС, плате у реалном сектору расле су на нивоу статистичке грешке. Око 38.000 радника у Српској прима плату до 450 марака. Плату до 600 КМ прима 106.000 радника, а примања до 900 КМ има 174.000 радника!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)