Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да струја у Српској за привреднике и грађане никада неће бити скупља него у Федерацији БиХ.

-Већ смо се изборили да наша цена за привреду буде много нижа него у Федерацији. Струја за привреду у Српској је 35 евра по мегават-часу, рекао је Вишковић током скупштинске расправе о Предлогу закона о изменама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ да се подстакне развој тржишта добровољног пензијског осигурања као посебног облика дугорочне наменске штедње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Višković: RS opredeljena za izvorni Dejton i evropski put BiH

Вишковић је додао да ће Влада настојати да етапно долази до повећања цене струје, али да ће у сваком моменту бити јефтинија него у Федерацији.

Реплицирајући на опозиционе наводе "да ништа није урађено и да власт ради популистички", премијер је истакао да Српска даје више од 30 милиона КМ подстицаја за запошљавање, те да је у Републици рекордна запосленост са више од 267.000 радника.

Он је рекао и да подстицаји за новопријављене раднике дају добре резултате, те да се издвајају вишемилионска средства за младе до 35 година за отпочињање властитог бизниса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - VLADA DONELA ODLUKU: Preko 730.000 KM za socijalno zbrinjavanje 777 radnika u preduzećima u Republici Srpskoj

Вишковић је нагласио да Влада Српске редовно измирује све обавезе.

-Ми смо можда урадили и више него што се могло у овим условима", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да се плате и пензије у Српској континуирано повећавају у складу са реалним изворима, те да би свако волио да то буде више.

-Издвојити 70,80 милиона КМ за спровођење сета закона који је јуче размотрен и којим ће бити повећане плате радницима у управи, просвети, култури, високом образовању, МУП-у и правосуђу, није популистичко деловање Владе Српске како тврди опозиција, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Влада Српске и надлежне републичке институције на уставан и законит начин и даље раде на ревизији диплома запослених у јавној управи.

-Раде се провере диплома око 35 запослених, а ових дана ће се проверавати и следећа група. Биће санкционисано где год буде установљено да је диплома лажна, рекао је Вишковић.