Програм реформи БиХ, који је усвојило Председништво, услован је и тек када буде формиран Савет министара са структуром која је победила на изборима, имаће снагу да буде достављен као програм могуће сарадње с НАТО, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Поновио је да се документом не прејудицира чланство у НАТО и да свака прича о било каквој сарадњи мора да прође процедуру одлучивања у Председништву БиХ.

Он истиче и да су јаке чланице НАТО дале гаранцију да неће бити захтева о чланству, због чега је и одлучено да се документ подржи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Izetbegović: U BiH ništa nije srpsko osim jedne stvari

"То није Национални акциони план, нема ни такав назив и оно што смо могли да придобијемо у разговорима с представницима различитих земаља, а важним чланицама НАТО, јесте чињеница да су они рекли да то неће послужити за активирање било чега. То је нешто што је нама дало основу да кажемо - ОК, идемо у то", рекао је Додик у интервјуу за РТРС, истичући да вјерује у озбиљност великих земаља.

Поручио је да је кључна реченица у самом почетку тог документа гласи - Тај документ не прејудицира чланство и да су за било какву одлуку о сарадњи са НАТО потребне нове одлуке Председништва.

Сличан документ, каже, потписало је пет земаља чланица ЕУ и пет које нису чланице.

Подсетио је да је БиХ до сада сарађивала с Алијансом кроз Партнерство за мир и кроз двогодишњи аранжман АЈПАП који истиче крајем године.