Статистика показује да је насиље у породици у Републици Српској све учесталије, те да су жене у највећем броју случајева жртве. Како би се нешто мењало на боље, потребне су строже мере за насилнике, поручују стручњаци.

-У Републици Српској су у првих шест месеци насиљу у породици била изложена 652 лица, због чега је неопходно пооштрити казнену политику, с циљем достизања нулте толеранције према насиљу у породици, речено је на данашњој конференцији за новинаре поводом почетка кампање против родно заснованог насиља.

Помоћник министра за породицу, омладину и спорт Републике Српске Босиљка Бошњак навела је да је нормативно-правни оквир у Републици Српској у овој области последњих година знатно побољшан, нарочито усвајањем измена и допуна Закона о заштити од насиља у породици.

-Овим последњим изменама и допунама су све радње насиља у породици квалификоване као кривично дело, па се и починилац гони искључиво примјеном одредаба Кривичног законика, а Закон о заштити од насиља у породици се фокусира на помоћ, подршку и заштиту жртава, рекла је Бошњакова новинарима.

Она је навела да су, према подацима Министарства унутрашњих послова Српске, од 652 лица која су била изложена насиљу у породици, 439 биле жене и 213 мушкарци.

Бошњакова је рекла су центри за социјални рад и службе социјалне заштите евидентирале 728 жртава насиља у породици, од којих 202 малолетне и 526 одраслих, међу којима је било 395 жена и 131 мушкарац.

Прочитајте још - "Сваку ноћ је ишао у кревет нашој унуци; Угушио је дечака док га је силовао": Монструозни злочини педофила који су шокирали Хрватску

Координатор Сигурне куће за жене и децу жртве породичног насиља из Бањалуке Амела Башић Томић рекла је да је у 10 месеци ове године у ту кућу било смештено 38 лица - 19 жена и 19 деце, који су преживели насиље од члана породице.

-Жене које траже уточиште у Сигурној кући су у највећем броју средње животне доби и незапослене, те се трудимо да им пружимо потребну помоћ у свим животним сегментима, рекла је Томићева.

Према њеним речима, најважније је осмислити излазну стратегију која подразумева проналазак адекватног запослења и смештаја жртвама насиља, као и пружање социјално-психолошке помоћи.

Правни саветник у Фондацији "Удружене жене Бањалука" Лана Јајчевић рекла је да им се у првих шест месеци за правни савет обратило 220 жена, од којих највише због немогућности наплате алиментације, па убудуће треба ставити акценат на решавање тог проблема.

Координатор пројекта у Фондацији "Удружене жене" Бањалука Горица Ивић напоменула је да је још присутна пракса да се не позивају на одговорност службеници који у случају насиља у породоци нису поступили по закону.

Ивићева је истакла да проблем представља и недовољно издвајање финансијских средстава у овој области, те да је неопходно радити на побољшању казнене политике, јер има много условних пресуда.

-То само обесхрабри жене да поново пријаве насиље, јер су сведоци да починитељ није адекватно кажњен, рекла је Ивићева.

Она је навела да се кампања ове године води под мотом "Од свести до одгворности за насиље над женама.

Кампања "16 дана активизма у борби против родно заснованог насиља", која позива на окончање свих облика насиља над женама и девојчицама, спроводи се сваке године широм света од 25. новембра - Међународног дана борбе против насиља над женама до 10. децембра - Међународног дана људских права.