ПРИЈЕДОР је протеклог викенда био у знаку Друге балканске изложбе ситних животиња. Око 2.000 врста птица, перади, кунића, риба, рептила и гмизаваца представило је стотинак узгајивача из десетак европских земаља.

- Ово је уједно била и 16. републичка и јубиларна 40. међуградска изложба ситних животиња "Приједор 2019". Преовладавају голубови, али има и егзотичних птица, нешто мало кунића, рибица, тераристике. Деца су највернији посетиоци и нарочито смо поносни што су изложбу посетили основци и најмлађи Приједорчани. Ова изложба значи и нама излагачима, размењујемо искуства и животињске врсте - истиче председник Удружења за узгој и заштиту ситних животиња "Голуб" из Приједора Младен Гороњић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОГЛЕДАЈТЕ: Младен уловио поскока, сад му је кућни љубимац (ВИДЕО)

Највише пажње посетилаца привукле су егзотичне врсте, змије и гуштери. Међу узгајивачима ових необичних животињских врста за наше крајеве, били су и Суљо Зенковић и његов једанаестогодишњи син Еднан. Упознавали су посетиоце, посебно знатижељну децу, с њиховим љубимцима, краљевским питоном и гуштерима, брадатим агамама.

- Агаме сам добио од пријатеља који више није имао услова да их држи, а сличан случај је био и са змијом. Човек није бринуо о њој. Питон није опасан, то је наш љубимац, држимо га у кући, у тераријуму. Нама је то исто, као када неко држи пса или канаринца, једноставно се животиња заволи - прича Суљо Зенковић.

Горан Мршић


Међу излагачима је био и узгајивач егзотичних птица Горан Мршић.

- Већ 40 година узгајам птице, то је моја велика љубав, хоби и више од тога. Овде сам изложио многе ретке и бојама атрактивне врсте, папагаје, калуђерице, канаринце, дијамантске голубице, ту је и лаванда шилда. Већина птица пореклом је из Аустралије и Јужне Америке. Набављам их тако што посећујем берзе ситних животиња, где год стигнем - прича Мршић.

Председник Балканског савеза живинара Радомир Ерић каже да је одушевљен разноврсношћу и посећеношћу ове изложбе.

- Оволико деце нисам никада видео на изложби животиња - изјавио је Ерић.

Еднан Зенковић

ЈУБИЛЕЈ

УДРУЖЕЊЕ за узгој и заштиту ситних животиња "Голуб" из Приједора ове године обележава јубилеј 40 година постојања и рада.