Поводом Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, данас је одржан свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе Српске војске". Реч је о перформансу у којем се глумци и статисти у оригиналним униформама српске војске из Првог светског рата и са тадашњим заставама кретали од Парка Петар Кочић преко Трга Крајине, Господском улицом до Скупштине града и порте Храма Христа Спаситеља. Марш су пратила фолклорна друштва и грађани Бањалуке. Испред Храма Христа Спаситеља симболично је дочекан командант српске војске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је ослобођење Бањалуке - један од три најважнија догађаја у српској историји са ове стране Дрине, јер је након 400 и више година ропства под Турском и Аустроугарском Бањалука ослобођена. Он је рекао да је други важан догађај у историји Срба са ове стране Дрине 9. мај, Дан победе над фашизмом, када се српски народ са ових простора настојао побити, протерати и покрстити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Српска се не одриче војне неутралности: Милорад Додик у Русији поручио да постоје притисци поводом чланства у НАТО

- Трећи важан датум за Србе овде је 9. јануар - Дан Републике Српске која је једини оквир који нам може обезбедити на овим просторима слободу, самосталност и равноправност са другима - истакао је Милуновић.


Мулиновић је подсетио да је у Првом светском рату победила Српска војска која је, иако је била поражена и отписана након голготе на албанским планинама, поново васкрснула у Грчкој, на Солунском фронту, где је била организована у шест дивизија са 140.000 бораца, од којих је 25.000 у једној дивизији било са ових простора.
- Наши преци и дедови у великим и славним биткама победили су и за само 45 дана прешли 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободили Београд, а 21. новембра на Аранђеловдан 1918. године ослободили су Бањалуку - рекао је Милуновић.


Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Светозар Алексов рекао је да је уласком српске војске у Бањалуку дошла слобода за српски народ на овим просторима.


Алексов је истакао да је тога дана престало вековно живљење српског народа на овом простору под туђом окупацијом и командом, без слободе и права на своју реч, веровања и обичаје.


- Наредни век је донео још многа тешка искушења и тешке борбе за остваривање слободе српског народа. Српски народ дао је још много крви за данашњу слободу и постојање Републике Српске - истакао је Алексов и напоменуо да је пред Србима пут очувања независности Србије и пут очувања права свих грађана Републике Српске, али и борба за заједнички бољитак свих народа са ових простора.


Председник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године Небојша Куштриновић рекао је да је обележавањем Дана уласка српске војске данас у овом граду победила историја, истичући да је заборав - убијање истине.
Поводом обележавања Дана уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године, претходно су положени вијенци на споменик бану Милосављевићу.


Српска војска је након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и целу Србију, а 21. новембра, на Аранђеловдан свечано ушла у Бањалуку.


У Првом светском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, међу којима 53 одсто мушкараца од 25 до 45 година.