Председник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Дејтонски мировни споразум није само зауставио рат, већ је успоставио и уставну структуру на основу које земља, која је претходно имала тешко искуство и страдање, функционише у миру већ 24 године.

- Ми у Републици Српској смо тек с протеком година схватили важност и квалитет Дејтонског споразума, оценила је Цвијановићева.


Она је нагласила да БиХ може опстати само као децентрализована земља са високом аутономијом ентитета, са балансима и предвиђеним заштитним механизмима.
Нажалост, истакла је Цвијановићева, путем интервенција страног фактора, али некад и наивношћу домаћих структура та изворна дејтонска структура је доживјела бројне девијације, а земља је уведена у стање неког експеримента.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Вишковић: РС опредељена за изворни Дејтон и европски пут БиХ

- Кад вам кућу, уместо њених укућана, уређују они који у њој не станују, онда добијете ово што данас имамо у БиХ. За нас у Републици Српској, дејтонска формула је формула за опстанак БиХ, а то значи да желимо да задржимо наша уставом прописана права и надлежности, не желимо да их се одричемо због неких имагинација о БиХ каква не може да постоји, појаснила је председник Српске.


С друге стране, истакла је Цвијановићева, постоје и они који настоје показати да је Дејтон превазиђен или нефункционалан да би се земља централизовала.


- Ми у Републици Српској мислимо да децентрализација није препрека ни функционалности нити успешности, али насилна централизација јесте, и то не само препрека за успех, већ и формула за крах. Зато је важно очувати дејтонски концепт, закључила је Цвијановићева у изјави поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.