Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска не намерава да уђе у НАТО и не одриче се своје политике војне неутралности. Додик је рекао да постоји огроман притисак поводом питања чланства у НАТО.

- Запад би желио да има све земље као чланице НАТО, њихови циљеви су јасни. Они праве оквир на начин који говори земљама да треба да теже томе да буду примљене у НАТО, а ако то не учине, онда постоји проблем. Република Српска не намерава да мења своје стратешко опредељење - војну неутралност, нагласио је Додик у интервјуу агенцији ТАСС.


Он верује да би улазак у НАТО после разорних бомбардовања 1999. године оправдао нелегалну агресију Северноатлантске алијансе на бившу Југославију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ  -
Половина рођених у БиХ, живи ван земље: Годишње се из Босне и Херцеговине исели 0,63 одсто грађана, троструко мањи наталитет, а морталитет је двоструко повећан

- Република Српска не види никакву предност у НАТО, за разлику од других. Ми смо прошли кроз НАТО бомбардовање, знамо како то изгледа. Улазак у НАТО био би морално ослобађање те НАТО генерације или садашњег савеза од тих подлих бомбардовања и осиромашеног уранијума који чак и сада убија нашу децу, нагласио је Додик.Рекао је да је то нешто што се не може разумети или прихватити и да сматра да Запад коначно треба да прихвати овакав став Репубике Српске о овом питању.


- Можемо да сарађујемо са њима, то је неизбежно, али они никад од нас неће чути да се крећемо према интеграцији или да БиХ иде према чланству у НАТО, нагласио је Додик.

ТАСС наводи да БиХ не може бити примљена у НАТО без сагласности оба ентитета и подсећа да је Народна скупштина Републике Српске у октобру 2017. године усвојила резолуцију о војној неутралности.

Иначе српски члан Председништва БиХ Милорад Додик борави у Санкт Петрбургу где се обратио данас учесницима Седмог међународног конгреса "Санкт Петербург и славенски свет".

На овом великом међународном скупу учествују званичници славенских земаља који разговарају о разним темама из области политике, економије, културе.

Уочи почетка Конгреса Додик је рекао Срни да Санкт Петербург има жељу да развија односе са градовима у Републици Српској и БиХ по свим питањима - политичким, привредним и културним, као и о свему што је дио заједничке свакодневице.

- Моје присуство на овом значајном скупу је доказ наших добрих односа у континуитету и увек се радујем када дођем у овај град, нагласио је Додик.

Пре почетка скупа, српски члан Председништва БиХ посетио је Инжењерско-техничку школу 777 где је разговарао са председником Комитета за образовање Санкт Петербурга Жаном Владимировном Воробјовом, представником градоначелника Санкт Петербурга Јуријем Борисовичем Шестериковом и директором ове школске установе Вером Владимировном Књазевом.

МОСКВА ПОСЛЕДЊИ ГАРАНТ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА НА БАЛКАНУ

Додик изјавио је да је Русија последњи међународни играч на Балкану који поштује и брани међународно право у овом региону.


- Русија је једини међународни играч у нашем региону који се држи међународног права и који остаје непристрасан. Опште је уверење да Русија фаворизује Србе, али Русија је такође сугерисала пројекте Хрватима и Бошњацима, али они су одбили, пошто се нису усудили да пристану на такву сарадњу због става Запада, рекао је Додик у интервјуу агенцији ТАСС.


Он је истакао да је Русија данас једини чувар међународног права на Балкану и да је то охрабрујуће за Србе јер значи да "није све под контролом кључних западних играча, који ће изокренути све правне норме како њима одговара".