ПРЕ четири године, Енес Омерагић убио је војнике Оружаних снага БиХ Армина Салкића и Недељка Радића. Злочин се догодио стотинак метара од касарне у Рајловцу. Омерагић је после бруталног смакнућа војника починио самоубиство, забарикадиран у породичној кући.

После четири године у БиХ бледи слика на војнике Радића и Салкића, који су настрадали у суманутом терористичком нападу. Породице Салкић и Радић још нису оствариле своја права, па тако кћерка покојног Недељка Радића још нема право на пензију. Иако су након убиства војника њихове колеге говориле да су били војници за пример, иницијативе да Радић и Салкић добију улицу, трг или неки парк с њиховим именима су заборављене, баш као и терористички чин од којег сви склањају главу. Након четири године од тог напада, стручњаци за безбедност кажу да БиХ није далеко одмакла.

Декан Факултета за безбедност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин рекао је да се четири године од терористичког напада у Рајловцу код Сарајева не може рећи да су грађани у БиХ сигурни и безбедни.

- Укупна ситуација у БиХ са аспекта безбедности је врло сложена. На ту сложеност утичу сви елементи постојеће мигрантске кризе, а посебно чињеница да се у БиХ враћа велики број припадника такозване Исламске државе са страних ратишта, који су осведочени и озлоглашени терористи - рекао је Жупљанин.

Прочитајте још - Вехабија убио полицајца, обавештајци знали да се припрема напад!

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да БиХ није само небезбедна земља за себе, већ и за регион, и да је генератор хаоса и проблема у целом региону, па и ЕУ.

Галијашевић је нагласио да овај, али и други терористички акти у БиХ нису расветљени, нити судски окончани, и да не постоји ниједна активност на утврђивању организатора, налогодаваца и финансијера мреже у којој су радили и Енес Омерагић и Нердин Ибрић, који је убио полицајца у Зворнику.

Недељко Радић, Армин Салкић



Напомињући да БиХ није безбедна земља и да је тероризам само потврда тога, Галијашевић је истакао да БиХ нема ни институције вољне да се боре против тероризма.

- Политичком Сарајеву су сви непријатељи зато што Сарајево још стоји под стакленим звоном и не види како се свет брзо мења и да пропагандна матрица по којој су оптуживали и подметали другима више не функционише - упозорио је Галијашевић.

Он је рекао да нас све то враћа на убиство два припадника ОС БиХ - Србина и Бошњака, младића у истој униформи који су покушали симболично послати поруку да можемо заједно живети.

Прочитајте још - Терористички напад на конвој рудара: На десетине мртвих и повређених (ФОТО)

- Пуцајући у њих, вехабије су показале да у ствари желе хаос, а СДА, која сав тај систем држи окупљен око себе и управља њиме, показала је да у ствари не жели заједнички живот и да подршком радикалним екстремистима и некажњавањем криваца само компликује наш живот - констатовао је Галијашевић.

Џевад Галијашевић, фото А.Станковић

ТЕРОРИСТИЧКИ АКТ

ЏЕВАД Галијашевић је указао на то да из Сарајева упорно покушавају да наметну различиту интерпретацију терористичких напада.

- Десио се терористички акт који је починио припадник селефијског вехабијског покрета. Они данас имају најмање стотинак вехабијских комуна и насеља и 22 џемата. Олазили су у великом броју на сиријско ратиште - готово 360 бораца и више од 200 цивила, жена и деце - рекао је Галијашевић.