У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци успешно је урађена 32. трансплантација бубрега, а постоперативни опоравак пацијената протиче уредно и без компликација, саопштено је из ове здравствене установе.


У саопштењу се наводи да је трансплантирани пацијент Д.Ђ. (37), а донор бубрега је мајка Д.Ј. (67), те да су комплетну предоперативну припрему пацијената урадили лекари УКЦ-а на Одељењу нефрологије Клинике за унутрашње болести.


- У припреми трансплантације, која је урађена у петак, 15. новембра, кориштена је техника за размену налаза путем видео-конференције са Војномедицинском академијом (ВМА) у Београду, што подразумева заједничко разматрање медицинске документације и доношење одлуке о извођењу процедуре" - наводе из УКЦ-а.


Како се додаје, убудуће ће трансплантациони тим УКЦ-а највећим делом самостално обављати ову процедуру, с тим да ће васкуларни хирурзи са ВМА и даље бити дио процеса едукације кадра УКЦ-а овог профила који ће врло брзо моћи самостално да учествује у извођењу трансплантација.


Прочитајте још: У Словенији највише трансплантација, а мало донора


- Овим путем смо још једном потврдили нашу спремност да кроз усавршавање нових вјештина и стицање нових знања станемо раме уз раме са реномираним установама у региону, истичу у УКЦ-у.


Прва трансплантација урађена је пре девет година у УКЦ-у уз помоћ тима са ВМА који све вријеме учествује у процесу едукације кадра УКЦ-а.