ИАКО из Федерације БиХ и опозиционих странака Републике Српске желе да убеде јавност да документ Програм реформи БиХ који је усвојило Председништво БиХ на седници у уторак, значи улазак БиХ у НАТО, то није тачно и нигде се не прејудицира чланство БиХ у НАТО, нити нарушава војна неутралност, поручио је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

- Ово није документ који прејудицира чланство у НАТО, што и пише на првој страни документа - појаснио је Додик. - Чак се отворено каже да је за сваку врсту и кретање ка чланству потребна нова одлука Председништва и Парламентарне скупштине, те да ће се одлука доносити у складу са ставовима свих органа власти. Према томе, то је један нови квалитет.

Он је навео да се у овом документу налази неколико битних ствари, а једна од њих која је значајна за Републику Српску предвиђа да се смањи број припадника Оружаних снага у професионалном раду, чиме би се смањили трошкови.

Додик је подсетио да је раније у БиХ бошњачка страна инсистирала да се донесе Акциони план за чланство у НАТО (МАП) и да је то услов за именовање кандидата за председавајућег Савета министара.

- Ми смо донели документ који се зове реформске активности БиХ и зато би било добро да они који то критикују прочитају шта тамо пише и како пише, а онда да говоре - поручио је Додик.

Он је истакао да је, после дугих разговора, пронађен неки договор с циљем да се створе услови да се именује председавајући Савета министара, што је и урађено.

Он је нагласио да нигде није урушен принцип војне неутралности који је Република Српска усвојила у Народној скупштини и позвао опозиционе СДС и ПДП да покажу где пише да је то доведено у питање.Он је најавио да ће о томе детаљно информисати Владу Српске.

Додик је нагласио да сада ово доводи Републику Српску у позицију онога што Србија има и да је увек оквир Српске био да прати Србију, која је, такође, војно неутрална.

- Ми ћемо пратити све облике сарадње које Србија има са НАТО. Можемо да сарађујемо али да не желимо да дамо било какав допринос томе да се крећемо ка интеграцији у НАТО - поновио је Додик.

Он је рекао да је сигуран да ће и сам НАТО најбоље протумачити овај документ те да би можда било најбоље да СДС и ПДП сачекају и виде на који ће начин сам НАТО оценити документ.

ГОДИШЊИЦА

ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Српска опредељена за изворни Дејтонски споразум и европски пут БиХ, те да је све што жели да њен став буде уважаван, а да се до свих промена дође договором и консензусом два ентитета и три конститутивна народа.

- Колико год желимо добро нашем народу, једнако желимо добро и за друга два конститутивна народа у БиХ. Ми само штитимо своје ставове и тако ћемо радити и убудуће - рекао је Вишковић поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

ДОДИК ЈАСНО РЕКАО "НЕ" СЕВЕРНОАТЛАНТСКОЈ АЛИЈАНСИ!

ДОКУМЕНТ који ће Председништво БиХ послати у Брисел усаглашен је и изанализиран у уторак на састанку чланова Председништва са амбасадорима, а српски члан Председништва Милорад Додик инсистирао је да се и амбасадори и Жељко Комшић и Шефик Џаферовић изјасне да се не ради о Акционом плану.

- Да ли је ово Акциони план господине Комшићу, да ли је ово Акциони план господине Џаферовићу? - неколико пута је упитао српски члан Председништва, за шта постоји и писани доказ.


Прочитајте још - Вучић честитао Додику на постигнутом компромису у БиХ


Од амбасадора који су били на састанку, међу којима и амерички, Додик je тражио да децидирано потврде да документ који ће изаћи из Председништва као усаглашена верзија, нико у Бриселу неће тумачити као било шта друго осим реформе у области одбране и наставка сарадње са међународним мисијама у БиХ.

- Немојте ви, уважени амбасадори, покушати довести у позицију да ми то подржимо, дамо, и онда НАТО каже то је АНП. Ја вам кажем да ја то нећу да прихватим - изричит је био Милорад Додик.

Извори АТВ тврде да је амерички амбасадор констатовао да су се консултовали са НАТО и да ће прихватити реформски програм из БиХ.

- НАТО ће прихватити тај документ који не активира ништа и не мења статус МАП - децидирано је устврдио амбасадор.

- Ако такав одговор добијем од НАТО, ја прихватам - био је одговор Милорада Додика.