ГОДИШЊЕ из БиХ одсели око 0,63 одсто становништва, а тренутно око половина становништва рођених у овој земљи живи у иностранству, чиме је БиХ међу првим земљама у свету.

Подаци су ово који су изнесени у уторак у Бањалуци на представљању демографских трендова у БиХ.

Професор др Драшко Маринковић са Универзитета у Бањалуци, сматра да су демографски трендови у БиХ слични као у земљама окружења, с тим што овде постоје и неповољне карактеристике које се огледају у исељавању становништва, из године у годину све мањим бројем рођених, повећању морталитета, и све већим старењем становништва.

Он је рекао да је у БиХ тренутна стопа 1,2 деце по жени, док је пре десетак година била далеко већа, као и да у односу на пре тридесетак година, постоји троструко мањи наталитет, а морталитет је двоструко повећан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - За три године из БиХ отишло чак 90.000 људи!

Стопа природног прираштаја у БиХ је негативна од 2007. године. Такође, просечна старост у Републици Српској је 43 године, а у БиХ око 41 година, чиме су међу најстаријим подручјима у Европи.

- Треба више радити на популаризацији мера демографске политике, јачању економије, побољшању сигурности и јачању правне државе – рекао је Маринковић


др Драшко Маринковић

Он је казао да су урађене и анализе међу особама затеченим испред конзулата Словеније у Бањалуци, те да је утврђено да су несигурност и незапосленост основни мотиви, а да је чак половина испитаника већ била запослена.

Директор бањалучког Центра за људска права Дејан Лучка упозорио да много људи одлази да се никада више не врати, често због мањка демократије у БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БиХ за 20 година остала без више од 80.000 држављана

На основу упитника који је спровео овај Центар, испитаници сматрају да БиХ заостаје за државама у региону када је у питању владавина права, здравствена и социјална заштита. Око 90 одсто их сматра да немају сви иста права и да постоје привилеговани појединци у земљи.

Лучка је навео да је БиХ међу првим земљама по броју људи који су рођени у БиХ, а живе у иностранству.

- Тај број износи скоро 50 одсто. То је фрапантан податак. У последњих шест до седам година, гледајући процене, разлика је 200.000 до 300.000 људи који не живе више у БиХ са тенденцијом константног раста – рекао је Лучка.


Дејан Лучка

Он је истакао да грађани највећим делом сматрају да је Немачка најбоља земља за живот.

Упозорио је да се за десетак година може десити да БиХ остане парализована, јер неће имати ко да ради.