ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ је у уторак на ванредној седници једногласно именовало Зорана Тегелтију из Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за председавајућег Савета министара БиХ. Одлука ће бити достављена у даљу процедуру Комисији за припрему избора Савета министара Представничког дома Парламента БиХ.

Тако су, након 13 месеци од избора, у БиХ створени услови за формирање Савета министара БиХ. Опструкције око именовања Зорана Тегелтије упорно су долазиле из Странке демократске акције (СДА) и њеног председника Бакира Изетбеговића. Наиме, они су тражили да Милорад Додик као српски члан Председништва БиХ, подржи Годишњи национални план БиХ за НАТО (АНП), а заузврат би СДА подржала именовање Тегелтије.

Из Председништва БиХ је након седнице на којој је именован Тегелтија саопштено да је донесена и одлука да у НАТО седиште у Бриселу буде достављен документ под називом "Програм реформи БиХ". Документ ће бити достављен дан након што Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање председавајућег и министара у Савету министара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик: Звиздићева посета САД је лични чин

Сам Тегелтија је потврдио да је именован, али и додао да је о именовању сазнао из медија!

Након ове вести огласио се и Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ и председник Српске демократске странке (СДС), и поручио да је српски члан Милорад Додик "продао Републику Српску":

- Иако је обећавао да никада неће прихватити АНП, сада је потпуно јасно да је пристанком на овај документ, како год да се он звао, Додик активирао МАП и продао РС .

ДОДИК: НИШТА ОД НАТО КОМЕНТАРИШУЋИ оптужбе опозиције у РС да је реч о издаји, Милорад Додик је поручио је да документ Програм реформи БиХ који је у уторак усвојило Председништво БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО, нити нарушава војну неутралност.

Лидер СДС сматра да је Додик својим гласом добио мандатара, али је, како каже, то платио уласком РС у НАТО.

- Којим год именом овај документ сада назвао, а сигурно ће се правдати ових дана да то није то, јасно је да је Додик прекршио резолуцију НСРС о војној неутралности - навео је Шаровић.

- Програм реформи БиХ, који је усвојен на седници Председништва БиХ, представља први документ од 2005. године који је усвојен на званичном нивоу а да не тежи нити прејудицира да БиХ постане чланица НАТО, што се може сматрати великим успехом Републике Српске - изјавио је портпарол СНСД Радован Ковачевић. Чланови Председништва БиХ договорили су се да ће дан после именовања Савета министара у Парламенту БиХ бити усвојен Програм реформи БиХ који не предвиђа чланство у НАТО и не може се сматрати АНП, чиме престаје процес приближавања БиХ НАТО.

Он је појаснио да Програм реформи БиХ предвиђа сарадњу БиХ и НАТО по принципу који имају земље које нису чланице овог савеза, нити имају амбицију да то буду, укључујући и Републику Србију.


ЧЕСТИТКА ВУЧИЋА

ПРЕДСЕДНИК Србије састао се у уторак у Београду са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

- Честитам председнику Додику на компромису који је постигао са партнерима у БиХ. Одличан састанак у Београду - објавио је Вучић на инстаграм-профилу Buducnostsrbijeav.