Поносни на Републику Српску коју су створили не жалећи ни кап своје крви: Годишњица оснивања Вода специјалне полиције у Модричи (ФОТО)

Вид Благојевић/Новости онлине

19. 11. 2019. у 15:00

Поносни на Републику Српску коју су створили не жалећи ни кап своје крви: Годишњица оснивања Вода специјалне полиције у Модричи (ФОТО)

Фото: Вид Благојевић

Вод је чинило 30 одабраних и специјално обучених полицајаца
МОДИРЧА - У Модричи је обележено 27 године од формирања Вода посебних снага полиције. Вод је чинило 30 одабраних и специјално обучених полицајаца који су дали велики допринос у стварању Републике Српске.


У одбрамбено-отаџбинском рату 14 припадника полиције из Модирче уградило је свој живот у темеље Републике Српске а 43 су рањена, док је Жељко Тодоровић као припадник специјалног вода погинуо, Илија Стајић се још увек води као нестао и до дан данас нису пронађени његови посмртни остаци. Седам припадника вода је тешко рањено.

Вод полиције из Модриче био је једна од најбољих полицијских јединица у току рата и учестовао је скоро на свим ратиштима у одбрани и стварању Репулике Српске. Четврто окупљање Вода посебне полиције је била прилика да се борци присете судбоносних догађаја за Модричу и Републику Српске .

- Окупили смо се да обележимо херојство једне чете која је била неустрашива у рату. Многи су изгинули, изгубили делове тела на ратиштима широм Републике Српске. Окупили смо се данас да запалимо свеће оним који су у униформи полиције дали свој живот за Српску и кажемо да никад неће бити заборављени, јер то је обавеза нас живих – рекао је после полагања цвећа на спомен обележје Раде Петровић бивши члан вода специјалене полиције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Митровданска офанзива: На данашњи дан је 5.000 српских војника победило 40.000 непријатеља (ВИДЕО)


Један од најмлађих у воду био је Новак Обједовић који је био иницијатор пре четири године да се овај дан обележава. Тешко је рањен у једној од офанзива на Добојском ратишту.


Фото: Вид Благојевић


- Јесмо били тада млади, па ипак смо носили терет тог несрећног рата на леђима. Када смо формирани као вод специјалне полиције договорили смо се и рекли један другом да ћемо се борити до задњег и да се нећемо никада предати и тако је било. Нажалост изгубили смо Жељку и Илију. Кад тога тренутка сетим сузе само што не крену а срце се стегне.Какви су то борци били - присећа се најтежих дана у животу Новак Обједовић бивши припадник Вода полиције.


Фото: Вид БлагојевићКако рекоше Озрен им је био најтежи на крају рата. У одреду специјалне полиције било је људи из свих градова добојске регије али другарство и пријатељство које су тада изградили као двадесетогодишањаци остало је и дан данас. Иако се виђају скоро сваки дан, овај дан је за некадашње саборце посебан, присете се тужних али и лепих тренутака кад су били млади и кад су могли све.


У знак сећања на све погинуле припаднике полиције на спомен обележје у Полицијској станици у Модричи њихови саборци из јединице специјалне полиције и преставници општине Модрича положили су венце и цвеће.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације