Снимање без кривичног дела: Одбачена пријава против портпарола ФС РС

О. МАТАВУЉ

19. 11. 2019. у 07:42

Снимање без кривичног дела: Одбачена пријава против портпарола ФС РС

СУКОБ Туча у ФС РС када Дамјановић удара Ћејића,Print screen

Тужилаштво одбацило пријаву ПУ Бањалука против портпарола ФС РС Јелене Губић. Истрага покренута због фотографисања туче у просторијама Фудбалског савеза

ОКРУЖНО јавно тужилаштво Бањалука обуставило је истрагу против Јелене Губић, стручног сарадника за односе с јавношћу Фудбалског савеза РС, коју је Полицијска управа Бањалука осумњичила за неовлашћено фотографисање.

Оно што је било јасно и правним лаицима, али не и Сектору криминалистичке полиције ПУ Бањалука, тужилаштво је потврдило наредбом о обустави истраге, у којој је наведено да оно за шта полиција терети Губићеву није кривично дело.

Како су "Новости" писале, истрага је покренута након туче у просторијама ФС РС 30. септембра, када је Губићева мобилним телефоном снимила како председник ФК БСК Новак Дамјановић улази у просторије ФС РС за време састанка. Он се прво вербално, а потом и физички сукобио са секретаром ФС РС Гораном Ћејићем.

Прочитајте и: Vređaju Srbe i “teraju” ih preko Drine: Grafit mržnje u Brčkom (FOTO)

Губићева је тучу пријавила полицији и помогла јој у расветљавању догађаја, доставивши снимак сукоба. У поступку је била сведок, све док, осам дана касније, снимак није објављен на интернет-порталима. Тада је, потпуно неосновано, постала осумњичена.

Полиција је против ње поднела кривичну пријаву за неовлашћено фотографисање, иако службене просторије ФС РС имају карактер јавног места.

У наредби о обустави истраге, окружни тужилац Сања Тадић Стојисављевић наводи да се код кривичног дела "неовлашћено фотографисање" штити право на поштовање приватног и породичног живота.

- Анализирајући прибављене доказе, тужилаштво је одлучило да обустави истрагу - наводи се у наредби о обустави истраге.

ОДЛУКА Окружно тужилаштво Бањалука,Фото Д. Поздеровић

Тужилаштво наводи да је спорни снимак сачињен у службеним, а не приватним просторијама ФС РС.

- Просторије ФС РС у смислу Закона о јавном реду и миру имају карактер јавног места. Снимак је сачињен за време радног састанка који нема карактер интимности и приватности - наводи се у образложењу тужилачке одлуке.


НЕСТАО ДОКАЗ?!

НАЧЕЛНИК ПУ Бањалука Милош Бркић на конференцији за новинаре 18. октобра је на упит новинара "Новости" изјавио да полиција "има доказ" да је Јелена Губић спорни снимак доставила медијима. Три дана касније полиција је на информативни разговор позвала секретара ФС РС Горана Ћејића и питала га да ли има сазнања ко је снимак "пустио у јавност"?! Ћејић је одговорио да не зна, а чак је тражено да иде на полиграф, што је по савету адвоката одбио.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације