ДО краја године истичу мандати за десетак директора агенција на нивоу БиХ. Међу најзвучнијим именима директора којима престаје мандат је Осман Мехмедагић Осмица, директор Обавештајно-безбедносне агенције БиХ. Осмици је званично четворогодишњи мандат истекао данас (19. новембра). Иако му је мандат истекао, Осмица остаје у техничком мандату на челу ОБА БиХ све до избора новог директора, односно, како "Новости" сазнају, до поновног именовања Мехмедагића на ту функцију, јер СДА чији је кадар Осмица, не жели ту фотељу да препусти некој другој опцији, а како не би изгубили надзор над обавештајним сектором у БиХ и могућности злоупотреба информација!

- Осман Мехмедагић је један од најближих сарадника Бакира Изетбеговића, лидера СДА. Осмица је био и телохранитељ Алије Изетбеговића. СДА ће сигурно поново кандидовати Осмицу на место директора ОБА - кажу извори "Новости".

Иначе, у последњих месец дана Осмица је остао и без дипломе завршеног факултета, коју је како је утврдио Инспекторат РС, стекао незаконито на Универзитету за пословне студије у Бањалуци. Диплома Осмице је и званично проглашена неважећом прошле седмице.

Душанка Мајкић, делегат СНСД у Парламенту БиХ, дугогодишњи члан Заједничке комисије за одбрану и безбедност, каже да је избор директора ОБА БиХ у рукама Савета министара БиХ, који се налази у техничком мандату и ради шта хоће.


Прочитајте и: Vređaju Srbe i “teraju” ih preko Drine: Grafit mržnje u Brčkom (FOTO)- Стање у безбедносном сектору БиХ је управо слика и прилика институција безбедности БиХ. Тако у техничком мандату данас имамо министра безбедности, директора СИПА и директора ОБА. О озбиљности рада је сувишно и говорити јер немамо ниједан валидан документ о безбедности - истиче Мајкићева.

Она додаје да се за име директора ОБА вежу многи скандали, али да упркос томе због одличних веза са СДА он и даље седи у директорској фотељи.

Фото Савет министара БиХ

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука Универзитета у Бањалуци, каже да су перјанице СДА, Бакир Изетбеговић и Шефик Џаферовић успели да убеде представнике америчке и британске амбасаде да Осман Мехмедагић треба да добије још један мандат директора ОБА и да је поништавање дипломе коју је стекао на Универзитету у Бањалуци незаконито.

- Циљ читаве ујдурме око Осмице, а како су то презентовали из СДА, јесте да се уклони човек који је успоставио одличну сарадњу са НАТО и западним обавештајним агенцијама, нарочито у опсервирању Руса. Тако је лидер СДА Бакир Изетбеговић успео да Осмицу код странаца представи као озбиљног партнера у борби против тероризма, а све како би му омогућио још један мандат - истиче Ћеранић.

Сама процедура око избора директора ОБА БиХ је прича за себе и она заобилази и Председништво и Парламент БиХ. Наиме, директора ОБА БиХ, на четворогодишњи мандат именује председавајући Савета министара БиХ са своја два заменика. Након што поменута тројка усагласи име, оно иде даље у Савет министара БиХ на потврђивање. У овом тренутку председавајући Савета министара БиХ је Денис Звиздић, члан СДА.

Фото РТРС

БРОЈНЕ АФЕРЕ

ЗА име Османа Мехмедагића Осмице у његовом четворогодишњем мандату вежу се многе афере. Од прислушкивања званичника Србије и Хрватске, па до прислушкивања новинара и медија. Последња у низу је са незаконито стеченом дипломом.