ОД ратног непријатеља сам 18. јануара 1993. године, у одбрани родног Вијенца на Озрену, добио снајперски метак у главу, а 26 година касније у миру, у полицијској станици у Дервенти, у ту исту тешко рањену главу добио сам ударац шаком од полицајца у униформи МУП-а Републике Српске, за коју сам крварио, а мој тада шеснаестогодишњи брат, као санитетлија - добровољац, при извлачењу рањеника, положио је свој тек започети живот.

Прочитајте још: Разбијена организована криминална група: Ухапшено 8 дилера у акцији "Мерлин 2"

Ово, за "Новости", тврди тешки ратни војни инвалид Јово Ристић (46), из Дервенте, отац двоје деце који никада до сада није имао сукоба са законом. Он је тим поводом ангажовао адвоката и против полицајца Ивана З. поднео кривичну пријаву. Са лекарским уверењем о потресу мозга и акутном стресу од претрпљеног ударца, поднео је и жалбу на рад тог полицајца дисциплинском тужиоцу ПУ Добој.

Из полиције најављују да ће испитати случај, а озлојеђени Ристић, како каже за наш лист, спреман је да се подвргне полиграфу. А, да би се утврдила пуна истина, то захтева и од "полицајца батинаша", као и полицајаца који су присуствовали инциденту.

Све је, иначе, почело због неупаљених светала на аутомобилу и невезивања појаса на приградском путу, око 300 метара од куће Ристића.

- Полицајац Иван ми је оштрим тоном држао придику како ми понашање није добро. Рекао сам,Ѕ да напише прекршајни налог и да ћу платити казну. Он је на то бучно реаговао, искочивши из службеног возила у намери да ме удари. Упозорио сам га да то не чини пошто сам тешки ратни војни инвалид - прича Ристић.

Он, међутим, није ни слутио који ће, како каже, хорор доживети у згради ПС где је истог дана дошао по документа.

- У полицији ми је са прекршајним налогом пришао полицајац Иван и лажно ме оптужио да сам му наводно на путу псовао мајку. Када сам то негирао он је мени почео да псује мајку, уз повике "удари ме", да би ме изненада затвореном шаком ударио у главу. Од даљих напада тешком муком некако га је обуздало више полицајаца. Био сам у шоку. Заменик командира Ћорић ме је извео и у ходнику предао документа - каже Ристић.

У граду на Укрини поводом овог догађаја не стишавају се бурне реакције. Поготово након сазнања да је за наводно ударање српског РВИ осумњичен полицајац хрватске националности.

- Питамо се шта да се обрнуто догодило у, рецимо, суседном Славонском Броду. Да је полицајац Србин ударио бранитеља РВИ. Захтевамо примерну санкцију за "полицајца насилника" - најчешће су реакције на усијаним друштвеним мрежама, многобројних Дервенћана који ионако имају примедбе на, наводно, осионо и бахато понашање полицајца Ивана З.

БУРНА РЕАКЦИЈА НА КАЗНУ

У ДОБОЈСКОЈ ПУ наводе да је Јово Ристић починио више прекршаја о безбедности саобраћаја. Револтиран контролом, напустио је лице места, а да није преузео прекршајни налог и документа.

- Јово Ристић је бурно реаговао због изречених санкција, а заменик командира му је вратио документа. Подучио га је како може да добије копију прекршајног налога и да се може обратити Служби за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а, уколико има притужби - саопштили су у ПУ Добој, без осврта на наводни напад.