Пчелар матичар који не венчава

Р.МИЛОВИЋ

петак, 15. 11. 2019. у 22:54

Пчелар матичар који не венчава

Богдан Новаковић на пчелњаку – Фото: Р.М.

Богдан Новаковић, напустио далеководе и слетио на кошнице. У Репроцентру, годишње произведе и до 2.000 матица
РУДО - До 1983. године, Богдан Новаковић из Рудог се као радник "Енергоинвеста" из Сарајева, пењао по далеководима у бившој Југославили, али и Либији и Немачкој.


- Због "атеста" за рад на висинама, на годишњем одмору у Рудом, те 1983. године, овдашњим пчеларима су "ројеви" се качили за висока стабла, поткровља, која сам ја са лакоћом скидао. Почео да помажем електромонтеру Миловану Масалу, дугогодишњемпчелару–аматеру. Допало ми се дружење са пчелама. Оне су ме "приземниле". Неизмерно сам им захвалан. Постао сам пчелар. Усавршавао се уз литературу и семинаре за пчеларе. Специјализовао сам се за производњу "матица" у мом Репродукционом центру, јединственом на Горњедринској регији и шире, годишње произведем до 2.000 матица, без којих, у кошници не би било ни једне пчеле - каже за "Новости" Богдан Новаковић, матичар који не венчава.


- Могло би се рећи да сам "кум" љубавном леглу у кошници. Леп је то осећај. Штета је што млади људи не показују жељу за озбиљним бављењем пчеларством. Ја сам, захваљујући пчелама, одшколовао две кћерке и сина. Једна је доктор, друга професор математике, а син дипломираниелектро инжењер – додаје Богдан.


Прочитајте још: И од пчела може лепо да се живи


Пчелњак тражи посвећеност, знање.


- Сваштарење, а успутно бављење пчелама, не иде једно са другим. Или јеси или ниси. Кошница је благородна, па ће да те награди. Зато ја годишње од пчела уберем до две тоне меда. Да би то постигао, морам и да "печалбарим". Возим кошнице на "пашу" до Билеће и Братунца, а колико је то битно, најбоље говоре сва ова бројна признања која сам добио за квалитет меда, матичну млеч, цветни прах, восак - каже Богдан.


Богдан Новаковић пчелар – Фото: Р.М.


Богдан Новаковић је дугогодишњи председник Удружења пчелара из Рудог, делегат је испред Горњедринске регије у Савезу пчелара Републике Српске, а и члан пчеларских удружења у Вишеграду, Прибоју, Пљевлјима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације