У Републици Српској има 450 деце оболеле од дијабетеса, а забрињава податак што је у овој години забележен највећи пораст броја оболелих, речено је данас у Бањалуци поводом Светског дана борбе против дијабетеса.

Педијатар ендокринолог из Универзитетско клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Гордана Букара Радујковић истакла је да је у порасту број оболеле деце од дијабетеса и да је запажен тренд раста код популације млађе од пет година.


-То је оно што није добро и морамо деловати превентивно да спречимо све што можемо да не би то тога дошло. Према нашим егзактним подацима, имамо 40 новоткривених оболења код деце у УКЦ-у и четири новоткривена у бијељинској болници, рекла је Радујковићева, која је уједно и председник Удружења "Одрасли за децу Републике Српске".


Она је нагласила да је то до сада највећи број новоболелих за једну годину, додајући да се дијабетес најчешће јавља у јесењим и зимским месецима.


Радујковићева је рекла да је битно буђење свести у друштву о овом оболењу и да данашњи пријем код председника Чубриловића много значи, јер је важно да руководство Српске разумије проблематику ове болести.


Деца су пре пријема имали и симболични час физичког васпитања испред Народне скупштине уз прикладне вјежбе како би скренули пажњу на неопходну физичку активност у контроли ове болести.


Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је да ће све институције Српске поклонити посебну и додатну пажњу деци оболелој од дијабетеса, јер је реч о деци и болест која се лечи у континуитету.


Прочитајте и:  Kako je uopšte živ stigao: Trebinjac vozio sa 4,26 promila alkohola!


- Нема зваршетка лечења и 24 часа је потребна брига за такве пацијенте, што управо чине лекари на чему им се захваљујем и дајем подршку да истрају у својим наканама и намерама, реако је Чубриловић новинарима током пријема за тридесетак деце из Српске која болују од дијабетеса.


Уз констатацију да медицина стално напредује, председник парламента је изразио очекивање да би се у коначници могло пронаћи решење да дијабетес буде и трајно излечена болест.


-У овој ситуацији институције Српске, а и цело друштво имаће на уму чињеницу да тренутно 450 деце има тај проблем и да је у овој години највећи пораст броја оболелих, те да морамо да видимо могућност неке превентиве да се то не дешава. Наша је обавеза да пружимо подршку и лекарима и родитељима оболеле деце, навео је Чубриловић након пријема организованог поводом Светског дана борбе против дијабетеса.