Адмир Хаџипашић, власник Високе међународне школе "Вита плус" из Цазина, и још десет ухапшених због издавања лажних диплома у акцији "Перо" предати су у надлежност Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона.

Од 20 ухапшених, девет је пуштено на слободу јер су, како наводе у тужилаштву, пристали на сарадњу са истражиоцима. Остали су задржани на испитивању.

- Приликом испитивања, у овој фази истраге, девет осумњичених је сарађивало с тужилаштвом. Дали су исказе у којима су признали извршење кривичног дела. Остали се саслушавају и након испитивања знаће се за колико њих ће бити затражен притвор - рекла је портпарол КТ УСК Ирена Марјановић Чавкић.

Није могла да коментарише да ли ће тужилаштво тражити поништење диплома за које је утврђено да су "купљене".

- То није у фокусу истраге, већ организовани криминал, што не значи да неће бити - рекла је Марјановић Чавкић.

Лука Миладиновић, портпарол СИПА, каже да је издато и пет налога за привремену обуставу располагања новцем у износу од 1.078.234 КМ.

Прочитајте још - Криминална група годинама "трговала образовањем": Ухапшено 20 особа, издали на хиљаде лажних диплома?

- Ради се о новцу на девет рачуна који су отворени у пет банака на име три физичка и три правна лица. У претресима су откривени и одузети телефони, рачунари, одређена количина новца и разна пословна документација што ће послужити као доказ у даљем поступку - рекао је Миладиновић.

Акцијом "Перо" обухваћено је 58 физичких и правних лица осумњичених да су као организована криминална група починили више кривичних дела. Терете се да су незаконито, тј. за новац издавали сертификате и дипломе од основне школе до факултета. Цене су се наводно кретале од 1.000 до 25.000 КМ. За пет месеци истраге тужилаштво је документовало 300 лажних диплома, а сумња се да су издали више хиљада.

ТАЈНЕ ОДАЛИ БЕЗ ФЕНИНГА

У акцији су ухашпени службеници СИПА Божо Пурковић и Предраг Мрђа, иначе бивши муж директорице Техничке школе у Бањалуци Кристине Мрђа. Они се терете да су осталим осумњиченима одавали информације о истрази до којих се дошло провођењем посебних истражних радњи. Обојица ће бити отпуштени из службе, а незванично сазнајемо да од осумњичених нису добили ни фенинг.