АГЕНЦИЈА за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у акцији "Перо" ухапсила је најмање 20 особа које се доводе у везу са издавањем више хиљада лажних диплома, од основне школе до факултета.

Међу ухапшенима је бивши делегат Дома народа Парламента ФБиХ и генсек странке А-СДА Адмир Хаџипашић, иначе сувласник Центра за образовање одраслих "ВИТА плус" у Цазину, и сувласник Горан Лаловић. Због одавања информација о овом предмету у акцији "Блиц" у Бањалуци истовремено су ухапшени радници СИПА Божо Пурковић и Предраг Мрђа.

Портпарол СИПА Лука Миладиновић каже да се акција "Перо" спроводи по налогу Кантоналног тужилаштва УСК и Кантоналног суда у Бихаћу.

- Ухапшено је више лица и претресене су стамбене и пословне просторије на 12 локација у Бихаћу, Цазину, Сарајеву, Зеници, Тузли, Високом и Источном Сарајеву. Сви су осумњичени за кривична дела организовани криминал, злоупотреба службеног положаја и овлашћења, примање поклона и прања новца - рекао је Миладиновић.

Он појашњава да је паралелно спроведена акција "Блиц", у којој су ухапшена два припадника СИПА која су имала статус државних, а не полицијских службеника.

Прочитајте још - Још нису поништене лажне дипломе школе из Тутина

Портпарол Кантоналног тужилаштва УСК Ирена Марјановић Чавкић каже да на предмету већ пет месеци ради тужилачки тим, а истрагом је обухваћено 58 физичких и правних лица.

- Осумњиченима се на терет ставља да су као организована група од 2014. починили низ кривичних дела. Проналазили су особе којима су незаконито, без наставног процеса, односно за новац прибављали сертификате и дипломе од основне и средње школе, до факултета - рекла је Марјановић Чавкићева.


Инспектори СИПА у акцији Фото Сипа


Она каже да се сумња да су осумњичени незаконито издали неколико хиљада диплома, а да је у пет месеци истраге документовано 300 лажних диплома.

- Осумњичени су тиме стекли вишемилионску корист. Део свега је ишао кроз благајну правних лица, па се терете и да су утајили порез од преко 200.000 КМ. Део новца покушали су да легализују кроз куповину некретнина - истичу у тужилаштву УСК.

СЕКС-СКАНДАЛ

ЦЕНТАР за образовање одраслих "ВИТА плус", који је у фокусу акције, бави се преквалификацијама и усавршавањем за више стручних занимања и организује језичке курсеве. Ухапшени директор Центра Адмир Хаџипашић из политике се повукао након што се у јавности појавио видео-снимак на коме од једне жене тражи сексуалне услуге како би је запослио.