Министарство унутрашњих послова Републике Српске у оквиру акције која је трајала од 7. до 10. новембра 2019. године, евидентирали су 3.403 прекршаја прекорачења брзине вожње. Укупно 766 возача је имало присуство алкохола у организму за време вожње.

Највећа концентрација алкохола од 4,26 г/кг, утврђена је код возача контролисаног у Требињу.

- Приликом испитивања присуства алкохола у организму, 109 возача задржано је у службеним просторијама. Такође, 21 особа је санкционисана због одбијања да се подвргну алкотестирањем - навели су из МУП-а РС.


ПРОЧИTАЈTЕ ЈОШ: Најављено формирање фонда за тужбе против високих представника због кршења Устава и Дејтонског споразума

Код 401 тестираног возача утврђена је количина алкохола од 0,31 до 0,80 г/кг, код 250 возача од 0,81 до 1,50, код 88 преко 1,51 г/кг, а 27 возача млађих од 21 године или са мање од три године возачког искуства су имали више од 0,0 промила алкохола у организму.

- Такође, за 14 возача процењено је да би их требало потвргнути испитивању на присуство опојних дрога или лекове који се не смеју употребљавати пре и за време вожње, од чега је њих 12 одбило да се тестирају, те су санкционисани и искључени из саобраћаја, а код два возача резултат испитивања је био негативан - саопштено је из МУП-а Републике Српске.

За прекршаје прекорачења прописане брзине кретања моторним возилом издавањем прекршајног налога на лицу места, санкционисано је 2.868 учесника у саобраћају, док ће за 535 учесника у саобраћају, којима је брзина кретања возилом евидентирана мобилним радарским системима, прекршајни налог бити достављен поштом.

- С обзиром да тренутни временски услови условљавају одвијање саобраћаја по мокром и влажном коловозу, као и у условима смањене видљивости, Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на учеснике у саобраћају да се одговорно понашају и прилагоде брзину кретања моторног возила условима и стању на путевима - нагласили су из МУП-а Српске.