Повод да се још једном суочимо са феноменом историје и њеним значајем за живот човека као појединца и читавих народа, представља недавно објављена књига aкадемика Драга Мирковића под насловом: Пророк Милош Милојевић. Ова књига, као ни једна до сада, отвара многа болна питања о етици и „поштењу“ историје као науке, рекао је на промоцији тог Мирковићевог дела, у Центру за културу у Угљевику, протођакон професор др Љубомир Ранковић, главни уредник „Гласа Цркве“, издавачке куће Епархије шабачке СПЦ.


Књига је до сада представљена у Народном позоришту у Шапцу у оквиру манифестације „Видовданска лоза“, у Саборној цркви у Шапцу, храму Светог Прокопија у Лозници и на Сајму књига у Београду. Угљевик је прва „станица“ у РС.


-Читаоцу који прочита ову књигу, болно и цинично зазвучаће латинска фраза: Историја је учитељица живота – рекао је Ранковић.


- Разумеће је као грубу и неумесну метафору. Лик учитељице из детињства носимо као мило сећање и најлепшу успомену целога живота. Међутим, Мирковићева књига увериће нас да историја личи на прорачунату и бездушну гувернанту католичких самостана и интерната, хладну и окрутну. Она нас не упознаје са оним најважнијим у човеку и народу. Она само памти и региструје форму, љуштуру, опну... Без душе, садржаја и суштине. Од ње не сазнајемо ништа о потресним драмама појединачних личности и читавих народа.Прочитајте још: Академик Драгољуб Мирковић из заборава открива дело Милоша Милојевића


Стару уседелицу, Госпођу историју, то не интересује. Њој су важне бројке и само бројке, година и векова. Људи и народи нису бројке, већ личности и колективи... Космос, свемир, вечност...


Драго Мирковић у књизи о Милошу Милојевићу, рођеном Мачванину, по Ранковићевим речима, сведочи великом српском историчару, писцу, песнику, полиглоти, патриоти, научнику и академику, сведочи да историја мора, најпре и изнад свега, да има опредељење за истину по сваку цену, а историчар мора поседовати свест да је историја као истинити сведок и сапутник снажан мотивациони чинилац у животу појединца и целог народа“.


Протођакон др Љубомир Ранковић


О књизи која је, како је рекао „отворила дубину, ширину и висину српске прошлости и њених драгоцености које су остале, затамњене, говорио је Предраг Вујевић, директор Центра за културу „Филип Вишњић“, који је поручио да „овакво истраживање и стварлашто даје нови сјај нашем роду зарад његове светлије и садашњости и будућности“.


Аутор књиге Драго Мирковић, рекао је да му је драго „што је дао допринос да се укаже на значај Милојевићевог дела, које је неоправдано скрајнуто, али Богу хвала, враћа се на место које заслужује“.