ХЕРЦЕГОВАЧКИ сир из мешине недавно је представљен на Фестивалу сира у Италији, на којем учествују мали произвођачи из целог света, а ради се о производу о којем се прича и у Америци.

Овогодишња конференција у Италији названа је "Сир из мешине се враћа", а учесници тог догађаја, који организује "Слоу фуд" били су и мали произвођачи из Херцеговине, Либана и Турске.

- Надамо се да ће се сир из мешине вратити на велика врата на тржиште. Мислим да наше министарство пољопривреде, али и локалне власти, постају свесни да све што је аутохтоно треба заштитити - рекла је Гордана Радовановић из требињског "Слоу фуда".

Сир из мешине је један од сирева се прави вековима, а припрема се искључиво у Херцеговини. Прави се најчешће од крављег млека, ретко од овчјег. Херцеговци су осмислили начин конзервирања сира да му продуже век, па је овчја мешина постала својеврсни трап за сир из кога се, после два до осам месеци дозревања вади готов производ.

Американка Бабс Перкинс, фотограф и писац, истражује традиционалне начине припремања хране. Неколико година сакупља материјал за књигу о сиру из мешине, а већ га представља и у својој земљи.- Ја радим, између осталог, и на књизи о Херцеговини и о сиру из мешине, али истовремено организујем изложбе фотографија и предавања. То су у ствари дискусије где људи након разгледања фотографија могу постављати питања и сазнати нешто о производњи. Ради се о двосмерној комуникацији у којој ја преносим њима не само причу о производу него и о Херцеговини, о том поднебљу. Ту посебно скрећем пажњу на потребу очувања традиције - истакла је Перкинсова.

Прочитајте још - Сир из Србије иде у Русију: Произвођаче брине недостатак стандарда за извоз

Драган Дрвенџија из Министарства пољопривреде РС каже да на подручју, Херцеговине има око 20 малих произвођача сира из мешине. Када је реч о цени, Дрвенџија сматра да би с обзиром на технологију припреме требало да буде и већа, а тржиште је загарантовано.

- Што се тиче производње, продаја овог специјалитета је загарантована, а сада је друго питање колико ти људи зараде од те производње. По нама, тај сир би требало да буде скупљи на тржишту - истакао је Дрвенџија.

Бабс Перкинс, Фото Д. Цураћ


БЕЗ МАСОВНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

ОД свих сирева с нашег подручја, сир из меха је једини који се не производи индустријски, него искључиво на малим газдинствима. Анализе су показале да сир који два месеца одлежи у мешини не може садржати ни бруцелозу, нити било који други вирус.